Десетки училища ще останат без първокласници

Десетки училища ще останат без първокласници | StandartNews.com

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. В големите градове, обаче битката за най-малките ученици продължава, съобщава Нова ТВ.

Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, но в други все още има свободни места. Почти 65 хиляди деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг. И тази година най-много първокласници има в софия - малко над десет хиляди. Във видин обаче броят на децата е с 16 пъти по - малък - едва 678 деца.

Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник. В същото време други училища не могат да смогнат да приемат всичките си кандидати.

Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище- едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици, капацитетът на сградата вече е на изчерпване. Наложило се дори кабинетът на директора да бъде превърнат в стая за първокласниците.

Не такова е положението обаче в 45-то училище, където все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне.

Извън големите градове обаче битката не е за училища, а за първокласници. И според експертите демографският срив в страната ни и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставени сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай