Денков: Без научни изследвания няма образование

Денков: Без научни изследвания няма образование | StandartNews.com

Подходихме към този документ като към документа, от който българската наука има нужда, за да може да я изправим на крака през следващите години, не като към документ, с който да си заслужим едни пари. Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в коментар по готовата Стратегия за научните изследвания до 2030 година.

Вариантът, качен на сайта на МОН, е достатъчно зрял, за да заслужава обществено внимание, да се обсъди от академичната общност, политиците и Европейската комисия, която също трябва да го припознае. Трябва да се добави конкретен план за действие по дати, който е допълнение към стратегията и в момента се разработва, уточни проф. Денков. По думите му, България е поела ясни ангажименти в рамките на международния диалог, което ще доведе до положителен резултат: "Всичко това е описано и мисля, че политиците ще го припознаят."

Като акцентира върху подготовката на специалисти през следващите години на нивото на научните изследвания по света, просветният министър изтъкна, че инвестицията в наука е не само за създаване на ново знание, а за преноса на ново знание от другите страни в България: "Ако няма наука в университетите, ние не можем да изградим такъв тип специалисти. Ако професорите и доцентите не са нивото на учените в другите държави - това са хората, които учат студентите и бъдещите учители, които отиват в училищата. Това е един кръговрат - ако бъде прекъснат, няма да получим специалисти, които отговарят на световните стандарти."

Според Денков идеята е не само да се обучават топ специалисти у нас, но и да се привличат и топ специалисти българи от чужбина.

Относно материалната база за наука Денков отбеляза, че за изграждането й има достатъчно средства благодарение на оперативните програми: "Няма да имаме ЦЕРН, разбира се, но достатъчно добри условия, за да привлечем учени, които да се чувстват като в Германия или Италия по отношение на апаратурата, която имат."

Друга опорна точка на Стратегията е социалният статус на учените, подчерта Николай Денков: "Само преди десет години докторантурата беше със стипендия два пъти по-голяма от минималната работна заплата, сега е със стипендия - по-малка от МРЗ. Няма как да привлечем качествени докторанти при тези условия."

Министърът на образованието очерта и други две опорни точки на Стратегията, а именно - средства за научни изследвания с конкретни ангажименти за резултатите и ясни критерии за академично израстване.

Финансовата рамка, заложена в стратегията, е същата, която е била гласувана от Министерския съвет през миналата година, допълни Денков: "Не си позволихме изобщо да променим финансовата рамка, именно за да спестим разговора „Защо трябват още пари"."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай