Дават 21 млн. лв. допълнително на университетите

Дават 21 млн. лв. допълнително на университетите | StandartNews.com

София. Правителството одобри 21 422 145 лв. допълнителни трансфери за държавните висши училища. Парите са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година.

 

Средствата ще се разпределят между ВУЗ-овете според комплексната оценка за качеството на обучението, съответствието му с потребностите на пазара на труда и за увеличение на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни професионални направления.

 

Допълнителната субсидия за университетите се определя и от броя на студентите, които се обучават в две професионални направления. Първото е педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, изкуства, а второто – хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана, съобщава бТВ.

 

Държавата гарантира и студентско кредитиране до 40 млн. лв. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

 

Основна цел на програмата за студентско кредитиране, която започна през 2010 г., е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата, съобщава БГНЕС. Министърът на образованието и науката ще подпише от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с четири банки, които са сключили типов договор с МОН за кредитиране на студенти и докторанти – "Банка ДСК" ЕАД, "Райфайзенбанк (България)" ЕАД, "Алианц Банк България" АД и "Юробанк България" АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай