Държавата поема кръжоците

Държавата поема кръжоците | StandartNews.com

МОН пуска 3 нови проекта за наука, европари за допълнителни часове на децата, които изостават

Държавата поема кръжоците на учениците. От следващата учебна година хазната се плаща допълнителните занимания на децата, които проявяват талант в спорта, изкуствата или науката. Това предвиждат промени на просветното министерство в проектите, които от новата учебна година ще се въведат в училище по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Наесен ще влязат в сила три нови програми, финансирани от Европа. Първата от тях ще замени проекта "Твоят час". Той бе свързан с допълнителното обучение на децата в училище, за да успеят да повишат успеха си. В същото време проектът бе въвел и кръжоци за хлапетата. От новата учебна година кръжоците вече се поемат като разход от държавния бюджет. А евросредствата да отиват само за деца, които изостават в училище и оценките им намаляват. Миналата година около 80 на сто от децата увеличиха резултатите си само на базата на допълнителните обучения. Сумата по целия проект е 84 милиона лева. Има и програма, съгласно която само в детските градини ще се финансират обучения на деца, за които българският език не е майчин.
Третата програма е свързана с обучението на учениците, които искат да учат компютърни науки, разказват от МОН. Представители на водещи компютърни компании ще влизат в час, за да преподават на децата. В края на годината хлапетата ще имат възможност да отидат във фирмите, за да видят на място как се прилагат знанията им.
Като цяло сумата, отпусната по всички проекти, е 240 милиона лева, но за учителите, които ще усвояват дигиталния образователен облак, са планирани 90 милиона лева. В тази сфера е планирано създаването на дигитално образователно съдържание, до което ще имат достъп учители и ученици. Парите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" бяха са размразени наскоро от Еврокомисията.

IT-лаборатории спират
изтичането на мозъци

4 супер модерни IT-лаборатории за анализ и обработка на големи бази данни ще привлекат най-добрите ни специалисти по информационни технологии. Те ще бъдат изградени в Бургас като част от новия Център за върхови постижения в областта на информатиката, който правят 5 водещи университета у нас. През уикенда бе първата среща за създаване на центъра в Бургас.
Партньори по проекта са СУ "Св. Кл. Охридски", който е водещ, Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", чрез която Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29,8 млн. лв.
Според ръководителя на проекта проф. д-р Красен Стефанов, уникалното е, че за първи път се търси създаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде концентрирана само в София, а ще включва големи градове и водещите университети в тях. Целта е да се използват едни от най-добрите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за разработване на модели, които позволяват обработка на големи обеми от данни в съвременната информатика и комуникационни технологии, допълни той. И коментира, че проектът ще насърчава привличането на работа на млади и талантливи изследователи, с което ще се процесът на изтичане на кадри към други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай