Чакалня за родители във всяко училище

Чакалня за родители във всяко училище | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката предлага създаването на чакални във всяко училище, където родителите да изчакват учителите. Това стана ясно на съвместна пресконференция на МОН, общините и МВР,съобщава БГНЕС.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, подчерта, че има три приоритета, за които трябва да се говори непрестанно, за да се разрешат - здраве и сигурност в училище, качество на образованието и заплатите на учителите.

„Инцидентите, които се случват през последните няколко месеца с „добронамерени" родители, които влизат в сградата на училището, а извършват нещо, което е свързано с недобронамереност, спокойно и без голям финансов ресурс може да се разреши чрез създаване на приемни зали във фоайетата на училищата ни. Идеята на залите ще бъде родителите да изчакват учителите в приемното им време там, а не да се разхождат навсякъде. Това може да стане доста бързо, икономично и удобно", смята Стаматов.

Освен това има и предложение от страна на психолози на кориците на бележниците на учениците да се изписват телефон 112 и 116, както и кратки пояснения кога могат да звънят на конкретния телефон.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която организира националната среща по въпросите на сигурността в училищата и детските градини, заяви, че ангажиментът всяко дете да бъде в сигурна среда, независимо къде учи, е ангажимент, който МОН разпознава като свой.

Цвятко Георгиев-зам.-министър на вътрешните работи посочи, че едва ли ще бъде възможно да има по един полицай пред всяко училище. „МВР има много тежка издръжка с много отговорности и не стигат полицаите. В училищата се реализират комплексни мерки за сигурност, мерки по превенция, технически и организационни. Трябва да се разглежда комплексно проблемът, а не с физическо разположение на конкретен полицай", смята Георгиев.

Той, обаче увери, че МВР осъществява контрол над охранителните фирми в училищата, като през 2015 г. всички те са проверени и няма такива без лиценз. По-важното е стандартът на охраната. Най-вероятно ще се достигне до предложение за промяна в Закона за частната охранителна дейност, смята Цвятко Георгиев.

Темата за сигурността като цяло е ключова, а темата за сигурността в детските градини и училищата е приоритетна, но тя е и многопластова, каза от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според нея темата изисква съвместните усилия на много институции, организации и хора. По отношение на общинските училища и детски градини Столична община е била първата община, която е започнала да внедрява системата за видеонаблюдение. Като към момента има изградено видеонаблюдение в 105 училища и 99 детски градини, което е над половината от всички училища и детски градини в София.

Освен това всички детски градини и училища са включени към системата на СОТ, а в 95% от тях има и жива охрана. 4-5% от училищата, обаче сами предпочитат да организират охраната си.

Според Фандъкова ефектът от видеонаблюдението и охраната са сериозни. По данни на статистиката извършването на нарушения в зони, където има видеонаблюдение е намаляло с 80%, което е трайна тенденция.

Около 1,4 млн. лв. са заложени и в тази година за доизграждане на видеонаблюдение в общо 53 училища и детски градини в София.

Ежегодно, пък се правят съвместни проверки със СДВР и Регионалният инспекторат по образование. През последната проверка тази година са обхванати районите-„Младост", „Красна поляна", „Лозенец" и „Слатина", съобщи столичният кмет.

Тя обясни, че след тази проверка са констатирани някои нарушения - като наличие на портиери, които не са лицензирани, допускани са автомобили в дворовете на училищата, имало е отворени аварийни изходи, както и липса на паник бутони. Вследствие на проверката са направени предписания за тези нарушения. Златко Живков-кмет на Монтана и член на УС на Сдружението на общините, пък бе категоричен, че романтичният подход по отношение на сигурността в училище е приключил, според българските общини.

Всички общини ще приемат правилници за безопасност и сигурност в учебните заведения, съобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай