Бонуси вместо по-високи заплати за учителите

Бонуси вместо по-високи заплати за учителите | StandartNews.com

Предвидените увеличения на учителските заплати може да се окажат само бонуси. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов при откриването на учебната година в УНСС. "Това, което сме поели като ангажимент, е да осигурим допълнително средства за стандартите за средно образование в размер на 20 млн. лв. до края на годината", каза Горанов.

"Моето лично мнение е, че е по-добре тези пари да бъдат използвани като целеви бонуси. Естествено преподаватели и синдикати искат още от началото на новата учебна година едно сериозно увеличение. Повярвайте, аз също го искам, но боравим с реални числа", допълни министърът. Ако парите бъдат дадени като увеличение, това означава предрешаване на бюджета за 2016 г. 20-те милиона лева ще бъдат разпределени между всички в системата на образованието, като увеличението ще е индивидуално за всеки. Запитан за коледни добавки за пенсионерите, Горанов заяви, че е рано да се каже, но най-вероятно ще има. "Работим в тази посока", каза министърът.

Заедно с откриването на учебната година той присъства на откриването на ремонтирания корпус на УНСС, който миналата година поддаде заради подпочвени води. Това се е случило призори, затова е избегната и паниката, посочи ректорът Стати Статев. Държавата е отпуснала 5 млн. лв. за ремонта на корпуса. След това е възникнал и проблем с покрива, за който са отпуснати още 1 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай