Болногледачи вземат университетски тапии

Дипломите важат във всички страни на ЕС

Болногледачи вземат университетски тапии | StandartNews.com


Варна. Медицинският университет във Варна започва от март обучението на първия випуск по двете най- нови професии в здравеопазването – здравен асистент и болногледач, съобщиха от ВУЗ-а. Курсът по първата специалност продължава шест месеца и половина. За болногледач ще се учи четири месеца и половина. Приемът ще се извършва по документи с изискване за завършен 10-и клас и навършени 16 години. Кандидатите трябва да са клинично здрави.

Обучението ще се води от преподаватели на ВУЗ-а в университетската болница "Св. Марина" от главна сестра и старши сестри в отделенията, които са  подготвени да обучават санитари в "Сен Мишел" в Малетроа, Франция. Бъдещите болногледачи излизат с дипломи, които важат за всички страни в ЕС.

"Очакваме да има голям интерес към новите професии. Това е престижна и добре платена професия в редица държави по света. Във Франция това е професия със 140-годишна история", казва д-р Людмил Цветков, директор на Центъра за професионално обучение към МУ. Според него у нас все още липсват традиции – за хората, нуждаещи се от здравни грижи, доста често се грижат техните близки и семейства, което не е правилно. Първо, защото те не са обучени да се справят с това. Второ – подобен род дейност и ангажименти водят не само до психическа обремененост у полагащите за болния грижи, но и до развитие на редица заболявания, най-често захарен диабет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай