Близо 64 000 ще са първолаците наесен

Близо 64 000 ще са първолаците наесен | StandartNews.com

Варна. Първокласниците тази година ще наброяват около 64 000, съобщи днес във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от БТА. Министърът се включи в мероприятията за празника на града.

"През тази година в страната са закрити общо 15 училища, а 16 ще бъдат преобразувани", разкри Клисарова. В същото време в изискванията за професионалното образование са внесени промени. За този тип учебни заведения е намалена долната граница за броя на учениците в паралелките. Новото изискване е в класовете да има минимум 12 деца.

Министърът отчете, че през лятото са реновирани 688 училища в страната. В част от тях дейностите продължават и в момента. В 13 училища ремонтите няма да приключат до 15 септември, но въпреки това те ще отворят врати за новата учебна година.

Клисарова каза още, че екипът на министерството е в пълна готовност да управлява новата Оперативна програма "Наука и образование за интегриран растеж". По думите й на 23 август тя има нова среща с представители на Европейската комисия, на която ще преговарят за програмата. Според Клисарова искането на министерството е програмата да разполага с между 500 и 700 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай