Бивш ректор вдигнал вила с ангария на служители

Бивш ректор вдигнал вила с ангария на служители  | StandartNews.com

Величко Адамов се уредил с ранчо край язовир

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов стана клиент на прокуратурата. Районната прокуратура в града го разследва заради няколко нарушения, които са установени при проверка на инспектората на просветното министерство. Името на Адамов нашумя веднага след края на втория му мандат, когато започнаха да излизат сигнали за негови злоупотреби и превишаване на права. Назначеният от МОН служебен ректор проф. Иван Върбанов веднага поиска одит, който да провери дейността на университета за последните три години. Тя е приключила с множество констатации за нередности, за някои от които служители на висшето училище и преди са подавали сигнали, разказва Калин Костов, председател на "Сдружение за европейско качество във висшето образование".

Срещу ректора феодал Величко Адамов в момента има три досъдебни производства. Едното от тях е за сключен неизгоден договор за отпечатване на учебници, за източване на средства чрез командировъчни и за насилствено събиране на средства от преподавателите във вуза, за да бъде изградена алея на бившите ректори.

За далаверата с отпечатването на учебниците се заговори, още след като Адамов освободи ректорския пост. Става дума за помагала за студенти в дистанционно обучение, които са отпечатвани в университетското издателство, а след това продавани на едноличен търговец на производствена цена от два-три лева. След това частната фирма отново ги продавала на университета, но вече на себестойност от 30-40 лева, за да ги закупят на финала студентите при цена 50. По този начин се очертава една разлика от около един-два милиона лева, за които на този етап не е ясно къде са отивали. Става ясно обаче, че едноличният търговец не може да покаже договори за сделките, а освен това липсват и документи за авторски права на преподавателите, писали учебниците. Според Костов по всяка вероятност те е трябвало да се откажат от правата си, за да продължат да растат в кариерата. При продаването на учебниците пък е имало друг способ, който по-късно стана "ноу хау" и на други висши училища - всеки студент трябва да купи екземпляр и

върху него да вземе автограф от преподавателя

Така на практика се разпродава целият тираж, защото без подпис върху помагалото студентите не могат да си вземат изпита.
Разследването, свързано с източване на пари чрез командировъчни, пък е свързано с друга придобивка на Величко Адамов - неговото ранчо. Според преподаватели той е взел на концесия цял язовир край стражишкото село Горски горен Тръмбеш и си е построил там вила. За да работят по нея, са били командировани техници и работници, чиято задача иначе е била да се занимават с ремонтите на общежитията и самия университет. Освен това звено, в командировки бил изпращан и шофьорът на Адамов, който е трябвало да му вози гости в сарая, където ректорът организирал срещите си.

Прокуратурата разследва Адамов и заради алеята на бившите ректори, която ректорът се амбицирал да строи през 2012 година, при това на общински терен, а не на земя на университета. За да бъде построена тя, преподаватели са били заплашвани да съберат пари от джоба си, като

професорите са рекетирани за 1000 лева на човек

доцентите за 500, а останалия персонал за 200-300. По думите на Костов строителството на тази алея, на която е трябвало да има бюстове на всички досегашни ректори, е било започната без строително разрешително и обществено обсъждане. Наложило се Общинският съвет да издаде разрешения впоследствие. "Това е човек, който наистина управлява града и може с едно обаждане да свика сесия на общинарите", разказва Костов.

Проверката на инспектората на МОН е констатирала и други нередности, като например разбиване на някои дейности, които трябва да бъдат извършени от външни фирми, на множество по-малки задания за ниски суми, така че да не бъде достигнат тавана, при който да се обяви обществена поръчка. Някои от заданията пък

са писани така, че да облагодетелстват конкретни фирми

Все още не се знае как ще приключи сагата с разследванията срещу Адамов, но докладите с констатирани нарушения са на разположение и на МОН, и на самия университет. Още тогава проф. Върбанов заяви, че най-големият проблем на управлението на Адамов е фактът, че той е успял да държи в подчинение цял университет чрез заплахи или финансови стимули. Сега за първи път започват да излизат наяве конкретните последици от онова, за което до момента в университета се е говорело предимно под сурдинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай