Неделя,

Безплатни учебници за бедни гимназисти

От: Администратор -
1683
Безплатни учебници за бедни гимназисти
A
A
A

Държавата ще харчи милиони, за да не позволи ранно отпадане на децата от клас

Кариерно ориентиране ще задържи в час онези, които искат да напускат

Безплатни учебници за бедните гимназисти и ранно кариерно ориентиране за деца, които са застрашени да отпаднат от училище. Това е част от стратегията на държавата за намаляване на дела на учениците, преждевременно напускащи класната стая. Планът за изпълнение на въпросната стратегия в момента е качен на сайта на МОН за обществено обсъждане.

Държавата е готова да инвестира милиони, за да намали броя на децата, които напускат училище прекалено рано, сочи планът за прилагане на Стратегията за предотвратяване на преждевременното отпадане на ученици. В момента този процент е около 12 и е по-нисък в сравнение със статистиката преди няколко години, когато повече деца напускаха образователната система без дипломи.

Истински притеснителен обаче е фактът, че пада възрастта, на която те отпадат. Все повече от тях напускат класната стая още в прогимназията и не успяват да вземат дори диплома за основно образование. Расте броят на учениците, които напускат поради бедност, както и на онези, които се отказват от учебните занятия, защото

заминават на гурбет заедно с родителите си

Държавата няма ясна статистика и колко от вторите се записват за обучение в страните, където родителите им изкарват хляба си. Факт е обаче, че повечето от тези деца се налага да повтарят клас, когато се завърнат, и затова отпадат.
Най-голям е този проблем в Северозападна и Югоизточна България, където този проект ще стартира пилотно. Там за първи път ще бъде изпробвана и т.нар. "система за ранно предупреждение", която се разработва - своеобразен тест, който ще подсказва на учителите, че при част от възпитаниците им има проблем и те могат да се окажат вън от класната стая. Тази система ще влезе не само в училищата, но и в детските градини.

Бюджетът на МОН предвижда 50 000 лева

за пилотно въвеждане на системата тази година и още 50 000 - за догодина. Сумата, която като цяло ще бъде похарчена за тази стратегия, обаче е много по-голяма. 11,5 млн. лева са предвидени за безплатните учебници за бедни гимназисти, които те ще получават чрез подразделенията на Министерството на труда и социалното подпомагане. До момента безплатни учебници се получават от всички деца до осми клас, но останалите трябва да си ги купуват сами. Държавата ще покрива и транспорта на онези ученици над 16-годишна възраст, които учат в други населени места, ако в техния град или село няма средно училище. Средствата за транспорт ще им се отпускат до завършването на гимназията. Ще се покриват и разходите за транспорт на абсолютно всички деца до навършване на 16 години.

Предвижда се и създаването на "училища за родители", където самите майки и бащи на застрашените ученици

да бъдат обучаване на отговорно родителство

и да бъдат мотивирани децата им да завършат училище. Самите деца, при които има риск от ранно напускане на училище, ще бъдат подпомагани да изберат по-отрано професия, с която след това да се издържат. Специално за тях, както и за учениците със специални образователни потребности, ще се дава възможност да усвоят занаят още в прогимназиалния период, а не чак когато постъпят в гимназията. За хора над 16 години, които вече са отпаднали от клас, пък се предвижда включването им в курсове за ограмотяване, както и в курсове, които преподават основното съдържание на учебните предмети, които се изучават в прогимназията.

10 милиона лева заделя държавата и за включване на децата от т. нар. уязвими групи в детската градина още от 3-годишна възраст. Едно неотдавнашно изследване показа, че има връзка между ранното посещение на забавачка за деца от малцинствата, и оставането им по-дълго в училище на по-късна възраст. Ако децата са усвоили българския език още в детската градина и са се социализирали там, след това те не срещат такива големи обучителни трудности при усвояването на материала в училище. Нещо подобно констатира и Световната банка, която неотдавна представи свое изследване на уменията на възрастните хора в професионално отношение. Тези роми, които са посещавали детска градина, след това се представяха по-добре и на тестовете, свързани с професионални познания и т. нар. меки умения.
Планът предвижда също

допълнителни часове по български език

за деца, на които той не е майчин, както и доучване по останалите предмети, където хлапетата срещат обучителни трудности. За допълнителната подготовка само по български за следващите три години държавата е предвидила 25 милиона лева, които ще бъдат отпуснати по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". От тези средства ще могат да се възползват и децата на бежанците. 2,2 млн. лева пък са заложени за преодоляване на обучителните трудности на учениците по други
предмети.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички