Българско висше с чужда диплома

Българско висше с чужда диплома | StandartNews.com

Големите университети у нас предлагат съвместни програми с немски и френски вузове

Можеш да станеш британски икономист и от УНСС, немски инженер - от Техническия

Свикнахме с това, че всяка година над една десета от абитуриентите ни отиват да учат в чужбина. И че този процент расте. А вероятно ще нарасне и още, след като Великобритания от тази година започна да отпуска заеми и за студенти в магистърска степен. В действителност обаче има начин да получиш чужда диплома у нас, без да ходиш в чужбина. При това "2 в 1" - паралелно с нея вземаш и българска.

Британски икономист можеш да станеш и от УНСС. Немски инженер - и от Техническия в София. По-големите университети у нас от години имат съвместни бакалавърски и магистърски програми с висши училища в чужбина. Поне по една. А някои - и повече. Основното изискване при приема е да владееш съответния език на много високо ниво, защото преподаването става само на него. В някои от програмите една година или поне семестър задължително се прекарват в чужбина.
Софийският университет предоставя тази възможност в Стопанския си факултет - както в бакалавърска, така и в магистърска степен. Френската бакалавърска програма, която се провежда съвместно с университета Лил 1, датира от 1995 година, а от 2005 година е разширена и вече е по икономика и стопанско управление. Срокът на обучение е 4 години, като през третата година

се преминава през задължителен стаж

Тогава младите хора получават възможност да запишат и обучение направо в университета Лил. Стопанският факултет на Алма матер предлага също и немска програма съвместно с Лайпцигския университет, като резултатите от обучението се признават взаимно. След като прекарат известен период в Германия по "Еразъм", студентите вземат немска диплома в минимален срок.

Техническият университет в столицата пък още от зората на демокрацията има Немски инженерен факултет. Неотдавна той навърши 25 години, а за този период през него са минали над 1500 абсолвенти. Цялото преподаване се води на немски. Деканът проф. Стефан Стефанов казва на шега, че тук говоренето на български е като пушенето - позволено само извън сградата на факултета. Специалностите, които се предлагат тук, са в съвместно партньорство с четири немски университета. Общо инженерство се преподава съвместно с университета в Карлсруе, Информатика се преподава заедно с "Ото фон Герика" университет - Магдебург. Индустриален мениджмънт се изучава заедно с Техническия университет Брауншвайг, а четвъртият партньор е Висшето училище по икономика и мениджмънт в Есен. Обучението е финансирано до голяма степен от Германската служба за академичен обмен, като за него до момента са похарчени 7 млн. евро. Това всъщност е най-големият немски образователен проект на територията на Източна Европа. Обучението по общо машиностроене включва един семестър подготовка в Карлсруе, но дава възможност да се научиш и на немска прецизност и ред, карайки от четири до шест седмици специализирана практика в германски предприятия. Подготовката по индустриален мениджмънт пък трае три семестъра, като в него са включени знания от областта на икономиката и правото. По специалността информатика пък се дава както бакалавърска, така и магистърска диплома, като част от обучението може да бъде получено в университета в Магдебург. При това таксите на студентите не превишават онези, които се заплащат във факултетите, където обучението протича на български. В Техническия има и факултети за френско и английско инженерно обучение. Факултетът по телекомуникации на ТУ пък дава възможности да получиш датска диплома.

Техническият и Химико-технологичният ни университети са единствените наши висши училища, които

имат акредитирани специалности във Франция

На практика това означава, че и без да имат френска диплома, завършеното образование на техните възпитаници автоматично се признава както за работа, така и за докторска дисертация. Химико-технологичният университет предоставя освен това възможности да получиш и немска, и руска диплома. Първата е съвместен продукт с университета Хамбург-Харбург. Благодарение на нея 120 възпитаници на ХТМУ вече са на водещи позиции в немски фирми.
УНСС пък е сключил договор с университета Нотингам Трент, с който предлагат двойни дипломи в магистърска степен. Специалността е "Европейски бизнес и финанси", а обучението е двугодишно, като първата година се провежда у нас. През първия семестър на втората учебна година обучението се пренася във Великобритания. През втория и последен семестър разработват и защитават магистърска теза. Таксите по време на обучението в България са 1800 лева за семестър. Във Великобритания сумата, която студентът заплаща за първия семестър от втората учебна година, е по-висока 2650 паунда. Най-евтино излиза последният семестър, когато таксата е едва 250 лева. Университетът по архитектура, строителство и геодезия пък дава от 15 години насам паралелни дипломи от България и Австрия. Това става в магистърската програма "Инфраструктурно инженерство", съвместно с Техническия университет на Виена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай