АС/DС вместо звънец в Каварна

Рок музика замени училищната камбана в школо край брега

АС/DС вместо звънец в Каварна | StandartNews.com

Варна. Каварна и Кметъла отново са в центъра на вниманието. Този път морската рок столица и нейният градоначалник Цонко Цонев са във фокуса заради свежарска придобивка в училище "Стефан Караджа" - учители и ученици слушат рок хитове вместо звънец. Школото и неговите преподаватели и възпитаници отдавна се радват на срещите с големи музиканти и актьори, които откриват годината и изпращат абитуриентите. И на този 15 септември Цонко не изневери на традицията и доведе тартора на "Черно фередже" Димитър Ковачев-Фънки. Двамата не само дадоха старта, но откриха първото рок училище в страната. "Фънки, който е от най-големите ценители на рока, даде изключително висока оценка на идеята.

Той искрено се зарадва, че от малки децата ще слушат рок, дори и за минути", коментира Цонев. В началото и края на часа по 40 секунди звучат класически хард рок и хеви метъл изпълнения на световноизвестни групи. "Започнахме с Touch Too Much на AC/DC, а часът завършва с Thunderstruck на AC/DC. От другата седмица започва месецът на Рони Джеймс Дио. Часът ще стартира с We Rock и ще финализира с Long Live Rock'n'Roll", казва Цонев. Сутрин, преди да влязат в клас, възпитаниците на школото изслушват химна на България в метъл вариант в изпълнение на Мanowar. За първи път големите в рока го изпълниха именно на каварненска сцена. Ежемесечно мелодиите и групите ще се сменят, за да не омръзват на учениците. Планирано е през учебната година да звучат откъси от парчета на Billy Idol, Whitesnake, както и български групи - Б.Т.Р., "Сигнал", "Ахат". Със сигурност вторият срок ще започне с песни на Б.Т.Р., обещава Цонко.

Родителите също са силно въодушевени от проекта. Директорът на училището Станка Петрова коментира: "На педагогически съвет гласувахме участието си. Сметката е 28 хил. лв., като освен звънците вече имаме и 14-метрова сцена с външно и вътрешно озвучаване във всички стаи. Децата ще си правят и радиопредавания. Сцената пък е на модули. Така че събитията предстоят", обещава Петрова. Тя не се притеснява от образователното министерство, като определя реализацията на идеята като иновация. Защото образованието трябва да бъде освежавано, за да бъде интересно на децата. Албена Алексиева, начален учител в школото, добавя: "Работя с малчугани до IV клас и вече две седмици от началото на учебната година виждам как моят клас изключително добре приема звънеца. В момента, в който се чуе - децата вдигат ръце и лицата им грейват. Аз съм запален фен и майка на двама рок музиканти, които работят на кораби по северната линия Норвегия-Швеция. Случвало се е да ги канят и да подгряват и групи, които са идвали за рок феста в различните години. Рокът е култура. Не можеш да отидеш на рок концерт, без да си подготвен, така както не можеш да гледаш без подготовка и балетна постановка, защото нищо няма да разбереш. Като всяко ново нещо може би и тази идея ще бъде отхвърляна от някои, но как са реагирали по-възрастните, когато младите са харесвали валса и тангото?". Дамата обаче е категорична, че текстовете на песните трябва добре да се подбират. Учениците са изключително позитивно настроени и одобряват идеята. Дванадесетокласникът Митко споделя: "Това е любимият ми стил и звученето на звънеца вече ми действа стимулиращо да отида на училище.

Любимата ми група е "Металика" и ще се радвам да звучи нещо и от нея. Това, което забелязах още след първите дни, е, че дори хора, които преди не са слушали рок, започнаха във Фейсбук да се поздравяват с AC/DC". Яна, която е с година по-малка от Митко, казва, че на нея училищният звънец й създава настроение. "Преди ми действаше потискащо, беше досадно. Сега ритъмът изпълва душата ми с приятни емоции". Девойката е фен на "Гънс енд Роузес" и се надява някоя от песните им да бъде включена в репертоара. Осмокласничката Сивел също харесва новия звънец. Надява се скоро да звучат и родни хитове. Подкрепя я и петокласникът Венцислав, който освен рок иска да слуша и песни на Ангел и Мойсей. Вкусове много, но Кметъла е категоричен: "Чалга не може да звучи. Рокът е символ на свободата и свободния дух. Идеята беше реализирана в името на културата. Децата от малки придобиват вкус", казва Цонев.

Рок звънецът се харесва не само в "Стефан Караджа", а и в разположеното в съседство основно училище "Йордан Йовков". Стефка Габрова, учителка там, е вдъхновена от парчетата на съседите, които слуша на аванта.

Двете школа са от малкото в страната, които могат да се похвалят с изключителен спортен комплекс с противоударна настилка. Децата имат на разположение фитнес уреди на открито, мини стена за катерене, прекрасни игрища, лекоатлетическа писта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай