Алма матер приема с TOEFL

Признават тестовете от Оксфорд и Кеймбридж, искат матура по математика

Алма матер приема с TOEFL | StandartNews.com

София. Стопанският факултет на Алма матер ще спести явяването на изпит по чужд език на кандидат-студенти. Вместо това те ще могат да представят световнопризнати сертификати за владеене на език като TOEFL и IELTS.

За първи път български университет въвежда признаване на сертификатите, с които се кандидатства в повечето европейски университети. Техническият ги признава, но само за факултетите си, които дават чужда диплома.

В СУ тези сертификати обаче важат само за допускане до участие в класирането. За да кандидатстваш, задължително трябва да положиш изпит или матура по математика. Става дума за специалностите "Икономика и финанси" и "Стопанско управление".

Сертификатите, които важат за вход, са TOEFL IBT с над 80 точки, TOEFL CBT с над 200 точки, IELTS, тестовете на Оксфорд и Кеймбридж. Приемат се и сертификатите за ниво B2 по немски и френски. За прием в "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване" пък оценката от матурата по български трябва да е не по-ниска от Добър /4,00/. В "Европеистика" пък ще има възможност да се влезе с повече изпити.

Софийският университет отново ще приема с две изпитни сесии. Първата е от 17 февруари до 7 март, а втората е през юни, като приключва на 29-и с изпити по френски и география. Изпитите по български език са на 6 април и 8 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай