Агент 007 на матурите

Гимназии заглушават ефира, абитуриенти купуват часовници за подсказване

Агент 007 на матурите | StandartNews.com

София. Матури 2013 ще се превърнат в шпионски игри. Или в парад на новите технологии. Гимназии и ученици ще се надпреварват да извадят най-новите джаджи, с които може да се заглуши ефира или съответно - да се препише. Малко преди изпитите, които са на 21 и 23 май, "шпионските" сайтове пускат дори промоции на най-новите технологични екстри, с които може да надхитриш квесторите. Вече няколко столични училища пък са се сдобили със заглушители, които едновременно "маскират" ефира и скриват достъпа до интернет.

Поне две гимназии в София са се сдобили със заглушители за мобилен телефон и интернет, които вече употребяват на всички изпити, разказаха от просветния инспекторат в столицата. И други директори обаче споделиха, че "наобикалят" шпионските сайтове с идеята да се сдобият с най-новите хитове в заглушаването. Едно подобно устройство струва от 200 до 400 лева разказаха школски шефове. Включено в изпитния ден, то пречи на всички видове високотехнологично подсказване - диктуване по телефона, ровене в нета за верния отговор или разработена тема.

По същото време в училището остават да работят само стационарните телефони. Освен на рутерите на безжичен интернет, уредът противодейства и на камери. По-евтините устройства обаче имат по-малък диапазон на действие. Недостатъкът на мощните пък е, че ако наблизо има жилищни блокове, и телефоните на обитателите им може да се окажат засегнати от заглушаването, разказва Асен Александров, директор на 51 СОУ. Именно защото блоковете около неговото школо са много на гъсто, той се отказал от устройството. Това обаче не притеснява Националната търговско-банкова гимназия, която се намира на доста пуст терен - тя вече разполага със заглушители на ефира.

Тъй като повечето школа нямат такива устройства обаче, много ученици се възползват на макс от последния писък на модата, сдобивайки се с най-различни устройства, чрез които могат да им подскажат темата. Хит тази година са слушалките с цвета на ухото, което пречи на квесторите да ги забележат, за разлика от предишното поколение слушалки, които имаха черни капачета. Те са с форма на конус и могат да издържат в режим на работа до 7 часа.

Друг хит е микрослушалка, която се спуска дълбоко в ушния канал и може да бъде извадена оттам само с помощта на специално магнитно устройство. Цената й е около 100 лева, но в сайта има изрична препоръка, ако не успеете да измъкнете миниатюрното уредче с магнита, да не правите други опити, а директно да потърсите лекарска помощ. Именно така между впрочем бе заловен преписвач миналата година - след изпита не успял да извади слушалката от ухото си и потърсил центъра за Спешна помощ. Друг "тарикат" пък бе заловен, защото след като поставил суперневидимата и суперсекретна слушалка в ухото си, хвърлил опаковката й в кошчето за боклук в класната стая.

Друг хит на изпитите тази година е магнитна слушалка с ново поколение микрочип, който осигурява перфектен звук, но само за човека, на когото подсказват. Дори и ако квесторът е застанал до него, той не може да чуе какво шепнат в ухото на преписвача. Нейното предимство е и в това, че няма батерия в слушалката, нито пък се нуждае и от зареждане. Тя се свързва с мобилен телефон или MP3 плеър, като се предлагат варианти за всички модели джиесеми. Слушалката се рекламира и като незаглушима, а цената й е 55 лева.

Предлагат се и слушалки с предавател с Bluetooth връзка, чиято стойност е 95 лева. Впрочем и за самите предаватели се предлага хитроумна маскировка - те могат да бъдат прикрити в огърлица, химикалка тъмни очила и дори шапка.

Някои от сайтовете предлагат и опции слушалките да бъдат взети под наем. В такива случаи младежите плащат пълната цена. Когато доставят уреда обратно, парите им се връщат, като от тях се удържат 30 лева, което всъщност е наемът. Повечето от сайтовете ги дават за два дни, за да има време човек да тества джаджата и да прецени дали му върши работа.

Много се търсят и часовниците за преписване, които струват около 80 лева. При тях специалният софтуер дава възможност за поддържане на текстов документ, като всяка от темите се съхранява в отделна папка. Има и т. нар. паник бутон - ако квесторите ви заподозрат, може да го натиснете и часовникът ви няма да показва нищо друго освен точно време. В периоди, когато нямате изпити, може да го използвате като музикален или видео плеър. Недостатъкът е, че трябва предварително да качите темите в часовника, а нищо чудно да се наложи и да ги разработите сами. В такъв случай - защо ви е устройство за преписване?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай