Ректори искат нов начин на финансиране на държавните университети

 Ректори искат нов начин на финансиране на държавните университети | StandartNews.com

На работна среща ректори на държавните университети поискаха нов начин на финансиране на държавните университети. Ректорите се обявиха срещу Постановление 64 от миналата година, в което се посочва, че максимално допустимият брой студенти в държавните университети се определя само на база на приетите по държавна поръчка от предходната година.
Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев каза: „В момента държавата се оттегля и само за две години мога да кажа, че примерно при нас в Икономическият университет с близо 40 процента намалява държавната поръчка. Нали разбирате, че няма как един университет толкова бързо да се адаптира към тази промяна и би следвало държавата тук да помисли за плавен преход".
Професор Илиев каза още, че само Икономическият университет във Варна генерира около 70 милиона лева, които влизат в местната икономика.

Според ректора на Икономическия университет във Варна „сегашната методика за финансиране на висшите учебни заведения не е съобразена с особеностите на регионите в страната. Няма учители за дисциплините химия, физика, българска филология"- каза още той.
Утре ректорите ще заявят проблемите си на извънредно заседание на Съвета на ректорите в присъствието на служебния министър на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай