Час по православие въвеждат във Видин

 Час по православие въвеждат във Видин | StandartNews.com

От началото на новата учебна година в местните училища и детски градини ще се изучава предмета „Религия"

От началото на новата учебна година във видинските училища и детски градини започва изучаване на предмета "Религия и православие". Това съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Видин Огнян Ценков,

Видинският митрополит Даниил, богословът и преподавател по "Религия и православие" в община Кюстендил Ивелина Николова и началникът на Регионалното управление на просветното министерство Веселка Асенова. Инициативата за преподаване на "Религия и православие" в учебните заведения на Видин е на митрополит Даниил, който зае поста през февруари тази година.

На среща с директори на училища и детски градини беше разяснена необходимостта от изучаване на предмета в училище, както и провеждането на разяснителна кампания сред родителите от началото на новата учебна година. "Опитът ни показа, че въпреки съществуващата нормативна база за преподаване на предмета "Религия и православие" в училище, въпреки че има и учебни помагала, от огромно значение за началото на този процес е подкрепата на местната власт и Регионалното управление на образованието", каза митрополит Даниил.

В няколко общини в страната предметът "Религия и православие" се изучава в учебните заведения и детските градина с подкрепата на местната власт. Това са Кюстендил, Петрич, Русе, Бургас, Пловдив, София и Варна, каза Ивелина Николова. От началото на новата учебна година предстои провеждането на родителски срещи в учебните заведения и детските градини, където ще бъде разяснена формата, съдържанието и представени преподавателите по предмета в учебните заведения, добави Веселка Асенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай