764 училища закрити през последните 14 години

764 училища закрити през последните 14 години | StandartNews.com

764 общински и държавни училища са закрити през последните 14 години. Това се разбира от писмения отговор на бившия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева до депутат, получен на последния работен ден на парламента, съобщава БГНЕС.

За същия период от време са открити 12 държавни и общински училища. Основната причина за закриването на 764 училища се оказва демографската криза в страната, считат от Министерството на образоването и науката. В същото време от ведомството уточняват, че подпомагат т.нар. "защитени училища", които се намират в планински, полупланински и гранични райони.

За "защитено училище" се определят тези, които, ако бъдат закрити, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км. до най-близкото съседно училище, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, то неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

Определянето на броя на "защитените училища" става ежегодно с решение на правителството. Проверка на БГНЕС е установила, че за учебната година 2016-2017 г., МС е определил 142 училища като "защитени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай