60 програми за професионално образование

За първи път са изготвени правила, които удовлетворяват исканията на всички, каза зам.-образователният министър Диян Стаматов

60 програми за професионално образование | StandartNews.com

Професионалните гимназии ще могат да избират учебни планове за различните си специализирани паралелки от общо над 60 варианта. Плановете бяха качени на сайта на образователното министерство, а училищата могат да правят предложения за промени до утре.

Плановете са разделени в общо 6 категории, като първите са за придобиване на професионална степен - от 1-ва до 4-та. Петата категория е за надграждане на вече взета степен, а последната се отнася до обучението в местата за лишаване от свобода.

"За първи път са изготвени рамкови правила за професионални паралелки прием след 7-ми клас, като се удовлетворяват исканията на всички професионални направления и специалности", коментира за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Според него самите училища ще си избират учебните планове, които да пасват най-добре на конкретните им цели.

Задължителните професионални часове, в които влизат и свободно избираемите, са 300 за първа степен, 660 - за втора и 960 часа за третата професионална степен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай