5000 ученици намериха работа

5000 ученици намериха работа | StandartNews.com

Директорка на гимназия опита да присвои парите за стажове на тийнейджърите

5000 ученици са получили предложения за работа след прекарани стажове във фирми. Това отчете МОН в края на третата година на проекта "Ученически практики", за който са похарчени малко над 24 млн. лева, получени по европейски програми. Общо 47 000 деца са преминали през стажове и обучения при 4300 работодатели. Обхванати са ученици от около 90% в училищата в България, разказа Емилия Вълчовска, която ръководи програмата.

1680 ученици са получили предложения за постоянна работа във фирми след края на стажа си. Други 3345 имат оферти за сезонна или почасова работа. Това е равносметката в края на проекта за ученически практики, след като в началото почти е нямало работодатели, които да искат да наемат ученици. Всъщност основният резултат от този проект според МОН е в това, че фирмите са започнали да проявяват интерес към наемане на стажанти, които да обучават в реална работна среда.

"Беше трудно, звъних на над 300 места, но всички фирми отговаряха, че предпочитат студенти, а не ученици", разказва Бойка Генкова, заместник-директор на Националната търговско-банкова гимназия. В началото се намерили стажове едва за 9 деца. Постепенно обаче фирмите видели, че учениците на гимназията не падат по-долу в подготовката си, и в крайна сметка практиката си изкарали 543 тийнейджъри от НТБГ. "Понякога това означаваше да излизат рано и да се прибират късно вечер, защото освен редовните часове трябваше да вземат и три часа практика", разказва Генкова. Част от стажовете минали през лятото. За да се брои една прекарана практика за успешна, ученикът трябва да е изработил във фирмата 240 часа. За това му се полага и стипендия в размер на 300 лева. От МОН разказаха, че контролът е бил изключително стриктен и е засечена само една злоупотреба - директорка от Провадия е опитала да присвои 2700 лева, които е трябвало да бъдат изплатени на 9 ученици за изкараната от тях практика. След проверката директорката е възстановила средствата и е била уволнена.

Най-много стажове учениците са успели да изкарат в селското стопанство и туризма. Според експертите на МОН това зависи не от интереса на децата към конкретни професии, а по-скоро от това кои работодатели са наели най-много стажанти. Били са осигурени възможности за практика и на деца със специални образователни потребности. Сред тях е и рапърът Михаил, който достигна до челната класация на "България търси талант".

Заплащане за ръководството на практиките са получили и 1658 наблюдаващи учители. За практиката на един ученик се полагат 150 лева на преподавател, разясниха от МОН.

Ангели за болния Кирчо

363 деца от цялата страна правиха ангели в Третия национален конкурс "Виж моя ангел", организиран от арт къща "Куклите". Най-активни бяха малките творци от Варна, Шумен, Бургас и Враца. Най-многобройни са ангелчетата на децата във възрастова група от 7 до 9 години, но пък ангелите на 16-18-годишните са като творби на зрели художници.
За изработка на куклите децата са използвали всевъзможни материали: кратунки, тюл, хартии, шишенца от парфюм, макарони, миди... Журито отличи 40 творби, а всички останали ангелчета са посветени на малкия Кирил Стоименов от София, страдащ от тежка епилепсия. Куклите бяха разпродадени на благотворителен базар, от който общата сума е 3620 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай