1,3 млн. бонуси за отличници

Училища от 42 общини си разделят парите за шестици

1,3 млн. бонуси за отличници | StandartNews.com

София. Близо 1,3 млн. лева ще отпусне държавата за допълнителни стипендии на отличниците в гимназиите. Парите се дават на базата на резултатите на училището от предходната година на матурите по български език и математика. 95 школа в цялата страна, постигнали най-висок успех, ще получат от 20 до 55 лева на ученик. Парите се отпускат само за стипендии и не могат да бъдат изразходвани за друго. Те ще влязат към делегирания бюджет на училището и се добавят към основната стипендия, която ученикът вече получава.

На сайта на МОН е качен проект за Постановление на МС за допълнителен трансфер на сумата 1 284 712 лева, която ще бъде разпределена между школата в съответните общини. Най-голямата част от парите ще отиде към столичните училища - 285 055 лева. Следват общините Пловдив със 136 924 лева и Варна - 109 166 лева. Училища отличници през миналата учебна година е имало в 42 от 264 общини, където абитуриентите са "заработили" бонусите за по-малките ученици. С най-висок успех са 11 школа, сред които 7 софийски и по едно във Варна, Пловдив, Бургас и Кърджали. Там децата ще вземат по 55 лева. Техният успех на изпитите е бил с 30% над средния за страната, като по български език това прави над 5,58. В останалите училища от списъка децата ще вземат по 20 или 37 лева в зависимост от резултатите.

Отделно от това ще бъдат отпуснати и стипендии на учениците с изявени дарби в размер на 950 015 лева. Част от парите са за неизплатени стипендии от 2013 година. В списъците не са включени възпитаниците на частните училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай