120 учители в битка за място

Назначават даскалите с препитване какво биха махнали от програмата

120 учители в битка за място | StandartNews.com

София. Учителската професия преживява Ренесанс. По 50 педагози влизат в битка за място в най-елитните училища в столицата, показа проверка на "Стандарт". Толкова са се борили за мястото на учител по български в 119-о СОУ при заплата 680 лева. По 50 кандидати е имало и за даскал по физкултура в 119-о и 51-во СОУ.

"Напоследък много от младежите, завършили НСА с диплома за треньор, нямат работа, затова търсят учителско място", поясни причините за наплива Асен Александров, директор на 51-во СОУ. Той ще препитва кандидатите с анкета в края на август.

120 учители пък са се борили за едно възпитателско място в 119-о СОУ, разказа директорът Диян Стаматов. Първата година те ще получават 510 лева, което е минимална заплата за това училище. 60 са били кандидатите за заместник-директор на школото.

40 са били пък педагозите, кандидатствали за поста преподавател по български език в 35-о СОУ, известно още като Руската гимназия. Училището първо е избрало около 20 от тях на базата на документите им. След това е трябвало да пишат отговор на въпроса "Трябва ли да отпадне нещо от програмите в горен курс". "Искахме по-скоро да проверим начина им на мислене, след това проведохме и интервю с десет от тях. Повечето обаче бяха писали общи неща", поясни директорът Анна Калчева.

43 души пък са се борили за възпитател в началния курс в 18-о СОУ. "Напливът е огромен, въпреки че изискванията ни са много високи - освен да имат висше образование, те трябва да владеят и чужд език, за да го преподават на малките", обясни директорът Величка Стойчева. 20 души са се борили за мястото на учител по френски, въпреки че доскоро нямаше желаещи да обучават хлапетата по чужди езици.

До 13.09 ясно какво пада от програмите

До 13 септември ще стане ясно какво може да отпадне от учебните програми по литература по предложение на учителите. Промените обаче няма да се правят от тази година.

От понеделник до 5 септември учителите по литература ще отговарят на специална електронна платформа какво според тях трябва да се изучава задължително от 5 до 12 клас. Министерството е разпратило с писмата до школата и списък на учителите, които трябва да дадат отговор. Не е ясно дали това са всички преподаватели по български, или само избрани педагози. МОН ще може да следи в реално време кой от тях работи по въпросника. Анализът ще бъде качен на сайта на министерството 2 дни преди първия учебен ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай