Жандармерия разпръсна протести в Румъния

Жандармерия разпръсна протести в Румъния | StandartNews.com

Букурещ. Поплицията се намеси със сила рано сутринта в понеделник срещу жители на село Пунгещи в Североизточна Румъния, които от два месеца организират седящ протест, за да попречат на американската компания Шеврон да започне проучвания за шистов газ, предаде АФП.

"Жандармеристите пристигнаха към 3:00 часа сутринта, те ни удряха, влачиха ни по земята", разказа 36-годишната местна жителка Елена Привач. „Прогониха ни от терена, където лагерувахме, и блокираха пътя, дори училищните автобуси вече не могат да минават", допълни тя.

Журналистите не бяха допуснати до мястото и за момента не е установена връзка с жандармерията.

Десетки местни жители протестираха от средата на октомври на частен терен, собственост на един от тях, за да попречат на машините на Шеврон да стигнат до мястото, където компанията смята да изкопае първия кладенец за проучвания.

Шеврон прекрати дейността си на място под натиска на протестиращите и започна информационна кампания за проекта си. Местните жители се противопоставят на извличането на шистов газ чрез метода хидравлично разбиване или фракинг, който се използва в САЩ, но е забранен във Франция. Той се състои в инжектиране с високо налягане на вода, примесена с пясък и химически вещества, за освобождаване на газа от скалите. Според еколозите този метод може да предизвика земетресения и да замърси подпочвените води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай