За първи път показаха мощите на Св. Петър

За първи път показаха мощите на Св. Петър | StandartNews.com

Рим. За първи път във Ватикана изложиха публично мощите, за които се смята, че са на Свети Петър, предаде АП. Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец, но и досега няма твърдо доказателство, че са автентични.

Тържествената церемония, състояла се под патронажа на папа Франциск, който се помоли над ковчежето с останките и ги благослови с тамян, постави края на Годината на вярата. Годината на вярата беше обявена през октомври миналата година от папа Бенедикт Шестнайсети.

Поклонници се стекоха пред гроба, в който се смята, че са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица папи, сред които Йоан Павел Втори.

Според преданието апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана. Мощите са открити при разкопки през 1940 г. и оттогава насам предизвикват ожесточени спорове, дали наистина принадлежат на първия римски папа. Против твърдението стоят йезуитите, а учените от Римския университет, начело с шефа на катедрата по епиграфика и гръцка цивилизация Маргерита Гуардучи, защитават тази теза. Именно тя открива надпис на гръцки език „Петре ени", който впоследстие дешифрира като „Петрос енести" или „Петър е тук".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай