Юнкер спечели изборите в Люксембург

Юнкер спечели изборите в Люксембург | StandartNews.com

Люксембург. Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург вече повече от 18 години, спечели в неделя предсрочните избори, но загуби голяма част от електоралната си подкрепа. Той веднага обяви, че ще формира следващото правителство.

Според почти окончателните резултати, Християнсоциалната партия на Юнкер спечели предпочитанията на 33,7% от гласувалите. Преди четири години те бяха 38%, които й осигуриха 26 места. Сега партията ще има 23 места в 60-местния парламент.

Опозиционната либерална партия (DP) на кмета на Люксембург Ксавиер Бетел е основният печеливш от гласуването. Тя прибавя към резултатите си отпреди 4 години 3,2 процентни пункта, и достигна 18,2%. Тази партия и социалистите (с 20,3%, спад с 1,3 пункта) получават по 13 места.

Въпреки че е с отслабени позиции след скандала, който дръпна със седем месеца напред датата за изборите, доайенът сред европейските лидери Юнкер обяви, че ще води разговори за създаване на следващото правителство на Люксембург.

Все пак той не изключи формиране на коалиция срещу себе си.

"Ако е възможно да приложим, трите, реални реформи за модернизиране на държавата и да й дадем нов тласък, тогава да, аз съм в полза на тройна коалиция", каза по време на кампанията лидерът на социалистите Етиен Шнайдер. Такава конфигурация е възможна, тъй като ще има мнозинство от 32 места.

"Ние сме победителите на деня. Сега ще поемем нашата отговорност", заяви Ксавиер Бетел, младият лидер на либералите. Избирателите "ни дадоха ясен мандат за влизане в правителството, или за съставяне на правителство", каза той пред АФП.

Държавният глава - великият херцог Анри – трябва да избере през следващите дни политик, който ще бъде натоварен да направи оценка на осъществимостта на тези различни варианти. Източник, близък до Християнсоциалната партия, съобщи, че Юнкер би трябвало да получи тази задача .

Разривът между социалистите и Юнкер, които управляваха заедно от 2004 г. насам, стана през юли. Заедно с опозицията, социалистите тогава посочиха политическата отговорност на министър-председателя за скандала с разузнавателната служба, която допусна сериозни нередности. Сред тях бе и шпионирането и то в голям мащаб на населението и на част от политическата класа.

Юнкер, който скоро ще стане на 59 години, е прекарал половината от тях в правителството. Известен като един от създателите на еврозоната, той се изправи пред ерозията на властта и известна умора на населението, което търси нови фигури. Бетел е на 40 години, а Шнайдер – на 42.

Общо девет партии имат участие в законодателната власт в херцогството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай