Взеха паспорта на Берлускони

Съратници на Кавалера действат за помилване от президента, протести го подкрепят

Взеха паспорта на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който бе осъден на 4 години затвор за данъчни измами, остана без паспорт, съобщават италиански медии.

Генералът от корпуса на карабинерите Маурицио Мацавила е отишъл с охрана в резиденцията на Берлускони и освен че му е отнел паспорта, го е уведомил официално за издаденото срещу него наказателно постановление.

Междувременно съратници на Берлускони се опитват да му уредят помилване от президента Джорджо Наполитано. Въпреки че 4-годишната му присъда автоматично се намалява заради амнистия, Берлускони все пак ще трябва да лежи 1 година или да я прекара под домашен арест, или в общественополезен труд. Лидерът на партията на Берлускони "Народ на свободата" Ренато Брунета заяви, че той и още един помощник са помолили за среща с президента Джорджо Наполитано, който може да помилва осъдени.

Наполитано засега не е коментирал възможността да издаде указ за помилване. Но според италианската конституция само Берлускони, негов адвокат или член на семейството му могат да помолят президента да го помилва. По-рано всички депутати в парламента от партията на Берлускони демонстративно подадоха оставки в знак на протест срещу присъдата на лидера си. Така има сериозна опасност крехката коалиция в Италия да се разпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай