Вигенин: Българите заслужават признание от Лондон

Вигенин: Българите заслужават признание от Лондон | StandartNews.com

София. Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че опасенията във Великобритания за наплив на българи след 1 януари не са се потвърдили и очаква признание, че страховете не са се сбъднали.

Вигенин заминава на тридневно посещение в Лондон, което трябваше да се състои през декември, но бе отложено. В рамките на визитата той ще се срещне с министри, с председатели на комисии в Камарата на лордовете и Камарата на общините. " Надявам се, че след очевидния неуспешен край на тази кампания за сплашване на британските граждани с пришълци от Източна Европа ще можем да стартираме активен двустранен диалог. Очаквам признание, че страховете не са се оправдали. Българските граждани, които вече са във Великобритания, трябва да получат признание за всичко, което правят, за техния принос за британската осигурителна система", заяви Вигенин пред БНР.

По време на визитата си в Лондон министърът ще се срещне и с представители на българската общност. "Искам да обсъдя с тях как тази кампания им се е отразила и какви мерки можем да предприемем, за да подобрим образа на България", обясни той.

"Социален туризъм" стана мръсна дума

Изразът "социален туризъм" бе избран за най-негативния израз в Германия за последната година. Това реши жури от известни езиковеди, журналисти и социолози, съобщава БНР.

Германия ежегодно избира думата и антидумата, които най-добре описват изминалата година, като за антиизраз този път се състезаваха 1300 предложения. "Социален туризъм" изпревари другото най-обсъждано предложение - "имиграция по бедност". И двата израза са свързани с България, макар и по неприятен начин. С тях медии и политици в Германия нарекоха наплива на роми от страната ни към няколко големи германски града.

Само 24-ма румънци на Острова

Само 24-ма румънци са влезли във Великобритания от 1 януари, когато паднаха ограниченията за тях и за българите да работят там. Това заяви посланикът на северната ни съседка в Лондон - д-р Йон Джинга. Според него предвижданията за наплив на негови сънародници на Острова съвсем не са се оправдали. Дипломатът също така разкри, че 10 компании се обърнали към посолството с искане да назначат румънци, но им казали да търсят работници чрез бюрото по труда. "В момента британски компании предлагат 5000 места за румънци, които да запълнят дупката в пазара за висококвалифицирани кадри", обясни той.

Досега британските власти не са обявили колко румънци и българи са пристигнали в страната от Нова година. В Холандия разкриха, че броят им досега е съответно 21 и 15.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай