Великобритания в спор с Брюксел за "социалния туризъм"

Великобритания в спор с Брюксел за "социалния туризъм" | StandartNews.com

Брюксел. От Брюксел оспориха позицията на Великобритания, че имигрантите от ЕС се възползват от британската социална система, или че твърде щедрата здравна система и социалните облаги и помощи играят ролята на притегателни фактори, пише „Файненшъл таймс".

Европейската комисия вчера представи доклад, който доказва, че през 2011 година по-малко от 38 000 от всички 1.4 милиона безработни, които получават социални помощи във Великобритания, са граждани на други страни от ЕС, което представлява по-малко от 3%. Но въпреки данните на доклада, Великобритания категорично отказва да стимулира т.нар. "социален туризъм".

ЕК и правителството на Великобритания са в правен спор заради обвиненията, че страната дискриминира другите граждани на ЕС, ограничавайки достъпа им до социални помощи, като детски надбавки и обезщетения при безработица.

Даунинг стрийт вчера настоя, че има „проблем с достъпа до социалната система", като добави: „Нашата имиграционна политика не е в задълженията на Европейската комисия."

В публикация в британски вестник се казва, че във Великобритания живеят 611 779 безработни имигранти от ЕС, а през 2006 година броят им е възлизал на 431 687 души. ЕК окачестви това твърдение като „грубо и безотговорно грешно представяне на данните".

Джонатан Тод, говорител на ЕК, коментира, че Великобритания не е предоставила доказателства в подкрепа на твърдението, че имигранти от ЕС отиват на Острова с цел „социален туризъм".

„По-голямата част от мигрантите отиват във Великобритания, за да работят и те в действителност допринасят повече за социалната система, отколкото получават от нея, просто защото тенденцията е това да са по-млади от средната за населението възраст хора", каза той пред Би Би Си.

ЕК казва, че ще преразгледа правилата само ако Великобритания успее да представи доказателства за „систематична и широко разпространена злоупотреба със социални помощи от страна на граждани на ЕС".

Междувременно обаче Франция се присъедини към Германия в подкрепата за ограничаването на правата, произтичащи от свободата на придвижване в ЕС, твърдят източници.

Министърът на трудовата заетост и пенсиите Иън Дънкън Смит заяви пред Камарата на общините, че Брюксел цели да премахне съществуващите мерки на Лондон, имащи за цел да възпрат „социалния туризъм".

Европейската комисия предприе офанзива заради британските твърдения относно европейките граждани, които идват във Великобритания и подлагат на натиск британските социалната и здравна системи. Даунинг стрийт отвърна на удара, като изтъкна, че комисията не определя имиграционните правила: "Това е спор, който лесно ще бъде разрешен – гласоподавателите са обезпокоени относно хората, които идват във Великобритания, и най-значителната причина за пристигането им е ЕС и неговите правила за свободно придвижване. Изгледа малко вероятно тези правила да се променят, най-малкото докато Великобритания е част от ЕС, а малко са тези политици, които открито подкрепят напускането на страната. Повечето гласоподаватели знаят това, което е и причината за това обещанията на политиците да ограничат имиграцията да нямат ефекта, който техните автори очакват".

Ивет Купър от лейбъристите коментира: „Трябва да бъдем честни за това какво ще бъде влиянието и какви политически мерки може да бъдат взети, вместо да се въвличат в надпревара във въоръжаването в риториката за имиграцията, което не помага на никого, просто защото никой не им вярва."

Може би най-многозначителният факт днес идва от социологическо проучване на „Скай Нюз" за имиграцията, което сочи, че колкото по-голям директен досег до имиграцията има човек, толкова по-малко вероятно е той да е против нея.
Около 71% от тези, които казват, че не познават имигранти, подкрепят драстичните мерки за ограничаване на имиграцията. Сред тези, които имат досег с имигранти, делът на искащите такива мерки пада до 58%.

След като социологическо проучване показа, че мнозинството от гласоподавателите във Великобритания искат „драстични мерки" по въпроса за имиграцията, британският министър на вътрешните работи Тереза Мей настоя, че правителството прави всичко възможно, пише „Дейли мирър".

Проучване на „Скай Нюз" показа, че две трети от британците смятат, че Великобритания е твърде пренаселена, а според 67% от запитаните усилията на правителството за ограничаване на имиграцията под 100 000 души годишно са недостатъчни.

Тереза Мей заяви, че британското правителство вече предприема действия за ограничаването на достъпа на имигрантите до социални помощи и облаги, и допълни, че разбира загрижеността на хората относно натиска върху социалната система, пазара на труда и заплатите, който произтича от имиграцията.

Великобритания е препълнена с имигранти, което тласка британските обществени служби към точката на пречупване. А сега ни казват, че 600 000 са се стълпили на Острова от страните от ЕС, за да получават социални помощи и облаги, пише британският вестник „Дейли стар".

"Това е еквивалент на град като Глазгоу. Тези 600 000 имигранти не работят. Само на Националната здравна система на Великобритания те струват 1.5 милиарда паунда. Само си представете си колко реално ни струват тези имигранти. Великобритания се опитва да се съживи от най-лошата си рецесия в близкото минало. А източването на нашата икономика в такъв мащаб нанася крайни вреди. Време е да се разреши бъркотията с границите веднъж за винаги. Трябва да се спре раздаването на подаяния за всички и да се отсяват тези, които искат да живеят тук. Трябва да бъде сигурно, че британските пари ще се харчат за британския народ. Може би тогава проблемът с имиграцията на страната най-накрая ще бъде разрешен", пише изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай