Ван Ромпой защити свободата на придвижване в ЕС

Популизмът и национализмът не могат да дадат отговор на предизвикателствата на нашето време

Ван Ромпой защити свободата на придвижване в ЕС | StandartNews.com

Берлин. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой осъди популизма в Европа и предупреди в реч в Берлин, че национализмът продължава да нараства, предаде АФП.

На събитие, посветено на годишнината от падането на Берлинската стена, той защити отворените граници и правото на гражданите на ЕС да се придвижват свободно на територията на съюза.

"Популизмът и национализмът не могат да дадат отговор на предизвикателствата на нашето време", заяви Ван Ромпой. Той добави, че разбира тревогите на европейците заради ефекта от глобализацията и финансовата криза, но изтъкна, че единственото решение е икономическият растеж и създаването на работни места, а не обвиняването на имигранти от другите държави в ЕС.

"Ефектни фрази като "туристи за социални помощи" и "дъмпинг на обществото" не бива да се употребяват срещу имигранти", заяви Ван Ромпой. Според Агенция Франс прес така той е защитил правата на българи и румънци, които от месеци са нападани на Запад с критики, че със стотици хиляди ще потеглят към последните останали страни в ЕС, забраняващи им да работят там, единствено за да се възползват от щедрите социални плащания.

Председателят на Европейския съвет каза още, че свободата на придвижване в съюза не е достатъчно развита, след като въпреки високата безработица милиони работни места остават незаети, а под 3% от гражданите на ЕС живеят в друга страна от съюза.

Ван Ромпой определи отворените граници като "знак за цивилизованост", а проблемите, предизвикали имигрантски трагедии като потъването на кораби край Лампедуза с гибелта на над 400 души, трябва да се решават в страните, от които са потеглили тези хора.

"По този начин Европа след Стената трябва да бъде изграждана, за да стане дом за своите граждани", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай