Вълната по Дунав стигна до Австрия

Кметът на Будапеща обяви тревога заради високото ниво на реката

Вълната по Дунав стигна до Австрия | StandartNews.com

Федерална провинция Долна Австрия, в източната част на алпийската държава, е под тревога във всички региони, пресичани от Дунав, заради опасността да прелее след обилните валежи през последните дни, съобщи агенция АПА. Хидрологичните прогнози сочат, че покачването на равнището е на път да се изравни с това през 2002 г., когато достигна рекорден за последните 100 г. максимум. Вчера сутринта височината на водния стълб на места 10,62 м, докато през 2002 г. е бил 10,90 м.

Потопът в Европа придоби невиждани размери. Стихията бавно се приближава и към нашия регион, за което говори решението на кмета на Будапеща да обяви тревога от наводнение. Причина за решението стана повишеното ниво на река Дунав, което върна спомените за август 2002 г., когато водите на реката достигнала 8,50 метра. Очаква се нивото на реката да достигне най-високите си стойности в четвъртък, посочва Би Би Си.

Броят на жертвите на водната стихия в Европа вече е 11 души. Двама от тях загинаха в Австрия, където няколко души се водят в неизвестност. Две са жертвите и в Германия, където евакуацията на населението продължава. В Чехия загинаха седем души и Прага продължава да е под тревога, въпреки че вчера водите на река Вълтава започнаха да спадат. Крайбрежните улици останаха обаче затворени, както и някои участъци на метрото. Учебните заведения и детски градини функционираха нормално. Наводненията в северната част на Централночешка област (при реките Вълтава и Лабе /Елба/, както и в Устецка област по течението на река Лабе) все още обаче са значителни.

Очаква се днес до обяд реката в областния център Усти над Лабем да достигне критичната си точка. Транспортът между двата бряга на града се осъществява единствено чрез железопътна връзка. Двата сухопътни моста бяха затворени, като улиците, водещи към тях, бяха под нивото на реката. По-ниско разположените квартали се евакуираха, като се планираше евакуация на 1300 души. Близо 3000 души бяха принудени да напуснат домовете си в западната част на страната. От Външно министерство отново посъветваха българите, които планират пътуване в този регион, по възможност да го отложат до пълното нормализиране на обстановката. Продължава да е в сила и препоръката на МВнР към българите, които все пак предприемат пътуване в страните от Централна Европа, засегнати от наводненията, да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Повече за метеорологичната обстановка четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай