В Лондон изслушват шефове на разузнаването заради Сноудън

В Лондон изслушват шефове на разузнаването заради Сноудън | StandartNews.com

Лондон. Шефовете на разузнаването във Великобритания ще дадат първите си публични показания в четвъртък, когато ще бъдат подожени на кръстосан разпит в парламента за случая с Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

Сесията за събиране на доказателства идва на фона на призови към правителството да засили надзора над нейните три основни разузнавателни агенции след като изтекоха документи, които изложиха ролята на Великобритания в тайни програми за масово наблюдение.

Документите подробно описват тясното сътрудничество на Великобритания с американската Национална агенция за сигурност (NSA)  и причиниха доста неудобства на премиера Дейвид Камерън, като разгневиха депутатите в неговата управляваща Консервативна партия, които казаха, че е била увредени националната сигурност.

Директорът на агенцията на Великобритания за електронно подслушване, ръководителят на вътрешната служба за сигурност MI 5, и ръководителят на външната разузнавателна служба, иначе известна като MI6, ще присъстват на заседанието в четвъртък, които ще бъдат предавани по телевизията, макар и с малко закъснение от съображения за сигурност.

В миналото такива изслушвания са били при закрити врат.

Хора, запознати с дневния ред заявиха, че служителите ще бъдете попитани дали програмите за масово наблюдение са нарушение на неприкосновеността на личния живот, и какво е въздействието на информацията, разкрита от Сноудън, върху тяхната работа.

Те обаче няма да бъдат помолени да обсъдят оперативни въпроси - отново от съображения за сигурност - или да говорят за функционирането на програмите за надзор .

Камерън обвини Сноудън и вестниците, които са публикували информацията, че работят за враговете на Великобритания, като им помагат да избегнат наблюдение от разузнавателните агенции.

Той също така заплаши, че ще спре бъдещите публикации, ако е необходимо.

Организаторите на сесията казват, че тя е била планирана много преди аферата Сноудън да избухне и не е пряк отговор на това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай