В Италия ден на траур, ООН критикува репресивната политика

В Италия ден на траур, ООН критикува репресивната политика | StandartNews.com

Рим. В цяла Италия днес е ден на траур в памет на жертвите от потъването на кораб с 500 имигранти от Африка край остров Лампедуза, предаде Би Би Си.

Открити са най-малко 103 тела, включително три деца и две бременни жени, а десетки други са останали в плавателния съд, който потъна на по-малко от километър от брега.

Повече от 150 души са спасени, но съдбата на около 200 от останалите на борда на кораба е неизвестна.
Преобладават имигранти от Еритрея и Сомалия, според данни на ООН.

Капитанът на кораба, 35-годишен тунизиец, е арестуван, съобщи вътрешният министър Анжелино Алфано по време на посещение на острова.

„Това не е само италианска трагедия, това е трагедия за цяла Европа", каза Алфано и допълни: „Лампедуза трябва да бъде считана за граница на Европа, не за граница на Италия."

Във всички училища днес ще бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите.

"Нещастният случай с плавателния съд, оставил стотици души мъртви край бреговете на Италия, е резултат от репресивната политика спрямо незаконните имигранти", каза представител на ООН, предаде АФП.

„Тези смъртни случаи не е нужно да се случват", каза Франсоа Крепо, специален докладчик на ООН за човешките права на имигрантите. По думите му „криминализирането на незаконната имиграция" е изиграло роля в най-лошите бежански бедствия в последно време в Средиземноморието.

„Третирането на незаконните имигранти само с репресивни мерки ще създава такива трагедии. Незаконната имиграция не е престъпление срещу личността или собствеността, или сигурността. 99.99% от незаконните имигранти не представляват заплаха за сигурността", каза той.

"Като затварят границите си, европейските държави само дават повече сила на трафикантите на хора", подчертава Крепо. Според него политиците трябва да поемат известна отговорност за трагедиите, като тази край Лампедуза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай