Събота,

В Гърция започва петдневна щафетна стачка

От: Failed to load user -
В Гърция започва петдневна щафетна стачка
A
A
A

Атина. Гимназиалните учители в Гърция няма да отидат на работа в понеделник, което е началото на петдневна щафетна стачка. Профсъюзът на учителите ОЛМЕ не успя да убеди преподавателите в основните училища да се присъединят, но се очаква в сряда и четвъртък в стачката за 48 часа да се включат и повечето държавни служители в страната.

Протестът е срещу съкращенията в държавния сектор. Правителството трябва да посочи хиляди държавни служители за евентуални съкращения, за да убеди кредиторите, които пристигат за проверка на 22 септември, че заслужава допълнително финансиране от спасителната помощ.

Министерството на образованието планира да трансферира близо 3500 гимназиални учители в началните училища или на административни позиции. Профсъюзът на учителите „Олме" определи тези трансфери като "сериозен удар" по средното образование.

В коментар за гръцкото издание „Катимерини" министърът на образованието Константинос Арванитопулос каза, че правителството е направило всичко възможно да увери учителите, че ще бъдат включени в схемата за мобилност, която ще им помогне да бъдат прехвърлени на работа в други части на държавния сектор.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички