Управляващата коалиция в Дания се разпадна

Управляващата коалиция в Дания се разпадна | StandartNews.com

Копенхаген. Социалистическата народна партия на Дания обяви в четвъртък, че ще напусне правителството, но ще продължи да подкрепя лявоцентристката управляваща коалиция начело с премиера Хеле Торнинг-Шмит, предаде Ройтерс.

Партията на социалистите, която е в противоречие със своите коалиционни партньори заради икономическата политика, напусна след вътрешно разделении относно плана на правителството да продаде дял в държавната енергийна група DONG Energy на група инвеститори начело с Goldman Sachs.

"Проследихме случая DONG до края", каза лидерът на Социалистическата народна партия и министър на социалните въпроси и интеграцията Анет Вилхехелмсен по време на пресконференцията, на която обяви оставката си и от двата поста.

Торнинг-Шмид заяви, че няма нужда от нови избори и че нейното правителство на малцинството "скоро ще представи нов кабинет".

"Това е същото правителство като от вчера, защо да има избори? Това, което правим, е коренно различно от това, което би направило едно дясно правителство", каза тя.

Датското правителство иска да продаде 19% от енергийната група DONG на Goldman Sachs за 8 милиарда крони (1,07 милиарда евро), след като държавното предприятие направи неуспешни инвестиции в добива на природен газ. За да бъде одобрена сделката, кабинетът се нуждае от подкрепата на дясноцентристката опозиция, какъвто бе случаят и с бюджета за миналата година.

Сделката разгневи част от членовете на Социалистическата народна партия. Вилхелмсен заяви, че подава оставка след като е осъзнала, че не е способна да "обедини партията".

Воденото от социалдемократите правителство намали ставката на корпоративния данък до 22 спрямо 25% и затегна изискванията за отпускане на социални помощи.

Икономическият растеж на Дания е в постоянен застой, след спукването на балона на жилищния пазар през 2007 г., което доведе до намаляване на разходите на домакинствата на фона на високата задлъжнялост на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай