Унгария осъди 4 за расистки убийства на роми

Унгария осъди 4 за расистки убийства на роми | StandartNews.com

Будапеща. Съд в Унгария призна четирима души за виновни за расистки убийства на шестима роми през 2008 и 2009 г, предаде Би Би Си.

Съдът призна обвиняемите за убийството на шестима роми, сред които едно дете на пет години. Трима са осъдени на доживотен затвор, а четвъртият на 13 години затвор.

Четиримата осъдени са признати за виновни за престъпление с расистки подбуди. Смята се, че в периода юли 2008-август 2009 година осъдените са извършили девет нападения с гранати, пушка и коктейли Молотов.

При едно от нападенията, къщата е била подпален и докато бащата и пет-годишния му син са бягали са били застреляни от бандата.

При атаките в североизточната част на Унгария са загинали шестима души, а петима са били ранени.

Четиримата мъже признаха участие в атаките, но всички пледираха невинни за убийствата.

Двама от бандата, Ищван Кис  и Зсолт Пето са имали връзки с националистически групи.

Анализатори твърдят, че делото се е фокусирало твърде много върху детайлите и недостатъчно върху мотивите на мъжете, като по този начин липсва възможност за разглеждане на напрежението между роми и етнически унгарци.

Ромите са около 7% от 10-милионното население на Унгария. Ромската общност е поразена от бедността и неграмотността, като много роми, които живеят в периферията на унгарското общество, често стават жертва на пренебрежение и дискриминация.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай