Тройката одобри 6,8 млрд. евро помощ за Гърция

Тройката одобри 6,8 млрд. евро помощ за Гърция | StandartNews.com

Брюксел. Страните от еврозоната и Международният валутен фонд одобриха помощ в размер на 6,8 млрд. евро за Гърция. Тя ще бъде отпусната на различни траншове, предаде Ройтерс.

Ако страната изпълнява ангажиментите си за реформи, поети пред т.нар. „тройка" (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) ще получи следните средства:

Еврозоната ще отпусне 2,5 млрд. евро през юли и още 500 млн. евро през октомври.

Централните банки на страните от валутния съюз ще допринесат с 1,5 млрд евро през юли и 500 млн. евро през октомври.

Траншът на МВФ ще е през август и ще възлиза на 1,8 млрд. евро.

Преговорите бяха трудни, но след седмица обещания за реформа на публичния сектор в държавата, световните лидери се договориха за помощта.

Кредиторите отбелязаха „важен прогрес" по някои въпроси като ревизията на данъчната система и рекапитализацията на банките, които са „почти приключили". Те обаче посочиха и че е важно да има политически ангажименти в други сфери.

Гърция ще трябва да включи 12 500 административни служители в специална програма, при която няколко месеца ще получават по-ниски заплати, докато бъдат преместени на друго работно място или бъдат уволнени, съобщи „Уошингтън Поуст", позовавайки се на собствени източници. Общо до края на следващата година Атина трябва да освободи 15 000 държавни служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай