Транспортен хаос и жертви заради студа в цяла Европа

Транспортен хаос и жертви заради студа в цяла Европа | StandartNews.com

Цяла Европа е в плен на опасни студове. Тежката зима отне много животи и предизвика големи проблеми с трафика.

Букурещ. Заради студовете вече 13 души са загинали за една седмица в Румъния, където паднаха и обилни снеговалежи, предаде АФП. По информация на държавния секретар към вътрешното министерство повечето от починалите са бездомни хора, някои от които - консумирали алкохол. Ниските температури и снежните бури засегнаха силно трафика и изолираха десетки села. Стотици военнослужещи бяха мобилизирани, за да разчистят пътищата и да помогнат на блокираните в домовете си хора.

В петък температурите стигнаха до минус 15 градуса в Букурещ, а стотици военнослужещи бяха мобилизирани през последните дни, за да разчистят пътищата и да се притекат на помощ на блокираните в домовете си хора.

Белград. Силни ветрове и снегове нарушиха трафика и в Сърбия, а местните власти обявиха извънредно положение и изпратиха военни хеликоптери за спасяването на заседнали пътници. Властите забраниха на тежкотоварни автомобили да се движат по пътищата на северната провинция Войводина, а граничните пунктове със съседните страни Румъния, Хърватия и Унгария бяха затворени за ТИР-ове.

Ръководителят на отдела за извънредни ситуации към МВР на Сърбия Предраг Марич съобщи, че са били изпратени булдозери за изчистване на пътя, който извежда от Белград. Над 100 коли са затънали в снежните преспи в сръбската столица, предаде бТВ.

Към момента 24 души са евакуирани, а други 20 все още очакват помощ. През нощта ветрове със скорост над 100 км/ч връхлетяха източната и североизточната част на Сърбия. Силните ветрове се очаква да продължат и през уикенда.

Виена. Има две жертви, а най-малко един е пострадал заради силните снеговалежи и лавините в Южна Австрия. Парализирано е движението по железопътните линии в Каринтия. В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините. Метеоролозите предвиждат половин метър сняг и ситуация с лавини в тази част на страната.

Киев. Лошото време в Украйна отне живота на един човек в град Черкаси. В петък бяха отменени учебните занятия от първи до четвърти клас. Подобно решение взеха и градските власти на Киев и редица други областни центрове.

Рим. Силен циклон, придружен от проливни валежи и силни ветрове, удари централните и северните райони на Италия.
Най-силна е бурята в областите Лацио и Тоскана, където частично е нарушен железопътният трафик и пътните връзки, а в някои градове са затворени училищата и държавните сгради. Освен това, властите в тези области се опасяват от прииждане на вода от поречието на реките Тибър и Арно.

В Рим проливните дъждове, които започнаха в петък вечерта, предизвикаха наводнения по редица важни пътни артерии на града, което доведе до сериозни нарушения в трафика.

Стотици хора бяха принудени да се евакуират от домовете си в италианския град Пиза, тъй като река Арно заплашваше да излезе от коритото си. Лошото време се стовари и в редица северни райони на страната като Ломбардия, Венето, Емилия-Романя. В някои алпийски области на Италия властите предупредиха за опасност от лавини.

Париж. Очаква се откритото море да причини наводнения по Атлантическото крайбрежие на Франция.
Френският департамент Финистер в западната част на страната е в червена степен на тревога. Метеоролозите предупредиха за големи вълни и големи наводнения. Десет други департамента във Франция също са в готовност заради покачващото се ниво на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай