Сноудън предизвика дипломатически скандал между Русия и САЩ

Сноудън предизвика дипломатически скандал между Русия и САЩ | StandartNews.com

Москва. Очаква се днес бившият американски сътрудник на разузнавателните служби Едуард Сноудън да се опита да напусне Русия в опит да намери убежище в Еквадор.

Според световните медии, той ще се качи на ранен следобеден полет от Москва, като най-вероятно първата му спирка ще бъде кубинската столица Хавана.

Вашингтон заяви, че очаква руското правителство "да потърси всички възможности, които съществуват", за да го експулсира в САЩ, но според сведения официалната позиция на Русия е, че "няма основания" за това.

Сноудън е обвинен в шпионаж заради изтекли секретни документи, които разкриха, че службите за сигурност на САЩ провеждат масирано подслушване чрез интернет и телефони.

Държавният департамент на САЩ заяви, че предупреждава страните от "западната полусфера" да не му позволят да влиза на тяхна територия.

В неделя Сноудън отлетя за Москва от Хонг Конг, където се бе скрил от преследване от страна на САЩ.

След достигане на летище Шереметиево в Москва, той беше посрещнат от посланика на Еквадор в Москва, чиято кола бе забелязана от репортери.

До неделя вечерта не беше ясно къде точно се намира Сноудън, но се предполага, че той е все още на летището.

Вътрешният министър на Еквадор обяви в Туитър, че Сноудън е поискал политическо убежище в страната му. Еквадор вече подслонява Джулиан Асанж, основател на Wikileaks, в посолството на страната в Лондон повече от година.

"Очакваме правителството на Русия да разгледа всички възможности, които съществуват за експулсиране на Сноудън обратно в САЩ, за да бъде изправен пред съда за престъпленията, които е извършил", каза Кейтлин Хейдън, говорител на съвета за национална сигурност на САЩ.

САЩ се опитваха да екстрадират Сноудън от Хонг Конг, но властите там казаха, че искането на САЩ е непълно и не е имало правно основание да го спрат да напусне страната.

Междувременно, хонконгски депутат, консултирал като адвокат Едуард Сноудън по време на престоя му в китайския автономен район, заяви, че според него отпътуването на американеца е организирано тихомълком от Пекин, предаде бТВ. Според Албърт Хо, виден депутат от демократичните сили в Хонконг, тези дни Сноудън получил послание, в което бил убеждаван да си замине като свободен човек.

"Посланието му бе връчено чрез посредник от лице, което твърдеше, че представлява правителството", заяви депутатът, без да уточни дали това лице е било упълномощено от Хонконг или от Китай. "Имам причини да смятам, че хората, пожелали той да си замине, представляваха властите в Пекин", добави Хо на пресконференция след отпътуването на Сноудън.

От американското министерство на правосъдието заявиха, че са "разочаровани", че Хонконг не арестува Сноудън. "Намираме решението за особено тревожно"

Американското министерство на правосъдието също така заяви, че ще търси сътрудничеството и от двете страни (Еквадор и Куба), за които има информация, че могат да приемат Сноудън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай