Скандал за подкупи разтърси Великобритания

Скандал за подкупи разтърси Великобритания | StandartNews.com

Лондон. Трима членове на камарата на лордовете във Великобритания са обвинени в опити за взимане на подкупи, за да прокарат инвестиционни проекти през парламента.

Репортери под прикритие от Sunday Times заснели тримата мъже, докато предлагат да помогнат на фалшива компания за производство на слънчева електроенергия.

Лордовете Лейърд, Макензи и Кънингам отричат да са направили каквото и да е нарушение. Макензи и Кънингам са били отстранени от лейбъристката партия, а Лейърд е подал оставка.

В отделно предаване на програмата Panorama на Би Би Си, Лейърд е бил тайно заснет докато обсъжда вземането на  хонорар, за да задава специфични парламентарни въпроси.

Новите разкрития за политическото лобиране във Великобритания се случват след като Патрик Мерсер от консервативната партия подаде оставка в петък, след като беше уличен в подобни деяния.

Камарата на лордовете има етичен кодекс на поведение, според който членовете й не могат да участват в "платено застъпничество", като използването на техния достъп до пaрламента, за да реализират печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай