"Шеврон" търси газ под охрана

"Шеврон" търси газ под охрана | StandartNews.com

Пунгещи. Американският енергиен гигант Шеврон (Chevron) обяви в неделя, че възобновява операциите с цел да направи проучвания за шистов газ в Румъния, въпреки големите протести срещу проекта, предаде АФП, позовавайки се на информация на компанията.

За да предотвратят нови протести срещу добива на шистов газ, румънските власти обявиха Пунгещи и околностите му за "специална зона за сигурност" и разгърнаха значителни части от силите за сигурност, каза пред АФП Мариус Тарану - говорител на жандармерията.

Части на жандармерията и полицията са изградили прегради при входовете на селото и проверяват колите, които се движат по пътищата, установи кореспондент на АФП. На няколко журналисти беше попречено да влязат в Пунгещи от силите на реда. "Това се прави за тяхната сигурност", оправда се Тарану, въпреки че в този момент нямаше нито демонстрация, нито някакъв инцидент в зоната.

Достъпът до частния парцел, в който се бе настанил със съгласието на собственика лагерът за съпротива срещу Шеврон, също е забранен и лагерът е премахнат.

Селяните отрекоха пред информационна агенция Аджерпрес "присъствието на полиция пред всяка къща". Стотици румънци протестираха в събота в опит да се попречи на Шеврон да построи в Пунгещи първата си проучвателна сонда в Румъния.

Протестиращите демонтираха оградата около строежа на Шеврон и за кратко проникнаха вътре със скандирания "Шеврон, върви си у дома". Около 20 души бяха арестувани от полицията и част от тях - глобени. Шеврон прекрати в събота за втори път от октомври работата си на мястото.

Шеврон се изправи пред силната опозиция на населението в бедните селски райони в Североизточна Румъния, където компанията получи разрешения за проучване на три места.

Много хора се страхуват от последствията върху околната среда на спорния метод за добив на шистов газ - хидравличното разбиване.

Разрешен в Съединените щати, този метод бе забранен във Франция и България заради неговото вредно влияние върху околната среда. През април проучване на американския университет Дюк (Duke) разкри замърсяване на водни кладенци за пиене близо до сондажни площадки за шистов газ в САЩ.

Хиляди хора протестираха в Букурещ през последните месеци срещу проучването и добива на шистов газ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай