Шеф на Гестапо е бил погребан в еврейско гробище в Берлин

Шеф на Гестапо е бил погребан в еврейско гробище в Берлин | StandartNews.com

Берлин. Ръководителят нa тайната полиция на Гестапо и един от организаторите на Холокоста, Хайнрих Мюлер, е бил погребан в еврейско гробище в Берлин през 1945 г., предаде АФП, цитирайки германския вестник Bild.

В продължение на 68 години, съдбата на Мюлер е неясна, но Bild, въз основа на документи, открити от историк, твърдят, че той умира в края на войната и е бил погребан в общ гроб в еврейско гробище в центъра на Берлин.

След войната Мюлер не е бил заловен и съден, а разузнавателните служби на съюзниците години наред са смятали, че той е избягал.Имало е съобщения, че е виждан в чешкия град Карлови вари през 1949 г. Нови доказателства обаче сочат, че шефът на Гестапо е намерил смъртта си през 1945 г. по време на съветската офанзива за превземане на Берлин.

Йоханес Тухел, директор на Музея на германската съпротива, казва пред "Билд", че според архивни документи екип по разчистването на развалините е открил през август 1945 г. трупа на Мюлер във временен гроб край министерството на авиацията в германската столица. После останките му са били преместени в масов гроб в еврейското гробище в центъра на града.

Вестникът цитира и Дитер Грауман, председател на Германския централен еврейски съвет, който окачествява това препогребване като "възмутителна проява на лош вкус", която "потъпква паметта за жертвите на Холокоста".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай