Самарас готви промени в гръцкото правителство

МВФ отхвърли твърденията, че затварянето на ЕРТ е предизвикано от фонда

Самарас готви промени в гръцкото правителство | StandartNews.com

Атина. Премиерът на Гърция Андонис Самарас готви промени в правителството, след като най-малкият коалиционен партньор Демократичната левица се оттегли от коалиционния кабинет, предаде Би Би Си.

Вчера министрите от партията подадоха оставки.

В писмено изявление след заседанието лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис заяви, че Гърция няма нужда от предсрочен вот.

Според електронното издание на вестник "Имерисия" Самарас е разговарял с лидера на другата партия в тройната коалиция ПАСОК Евангелос Венизелос. Според информацията в новия кабинет ще бъде следвано съотношението две към едно или двама представители на управляващата Нова демокрация и един от ПАСОК.

Окончателен вариант на правителството може да бъде обявен още в понеделник или вторник. Очакванията са Венизелос да поеме поста на вицепремиер както паралелно с това ще бъде и външен министър. Досегашният министър на външните работи Димитрис Аврамопулос може да бъде преместен в министерството на отбраната или в министерството на административната реформа.

Събитията от последните дни дадоха повод анализатори да заговорят, че правителството на премиера Самарас остава с неясно бъдеще след решението за спирането от работа на държавната радио телевизионна компания ЕРТ.

Проведените консултации между представителите на Нова демокрация и по-малките партии в коалицията за правотата на решението и бъдещето на медията не доведоха до политически консенсус.

Международният валутен фонд отхвърли твърденията, че предстоящите съкращения на персонала на медията и рестриктивните мерки за икономии са предизвикани от фонда, който отпуска спасителните траншове за гръцката икономика. Еврогрупата също се обърна с призив към Атина да положи всички усилия, за да осигури своевременно приключване на работата на експертите от тройката международни кредитори ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които подготвят поредния отчет за изпълнението на антикризисната програма от Гърция.

Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен призова гръцките ръководители да проявят "чувство на отговорност" в момент, когато коалиционното правителство е изправено пред заплахата от разцепление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай