Румънският премиер предвеща съд за президента

Румънският премиер предвеща съд за президента | StandartNews.com

Букурещ. "Президентът на Румъния Траян Бъсеску го чака съд след приключването на президентския му мандат", заяви пред журналисти премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„След като свърши мандатът му, Бъсеску няма просто да си отиде у дома, а ще се изправи пред съда", заяви премиерът във връзка със скорошното решение на правителството да съкрати бюджета на администрацията на президента.

По-рано заради оспорения от Бъсеску в Конституционния съд закон за статута на народните представители бе отложено влизането в сила на нова система за финансиране на депутатите в парламента, където мнозинство има управляващата в Румъния коалиция Социал-либерален съюз, оглавявана от премиера Понта и председателя на Сената Крин Антонеску.

Вече 2-ра година продължава конфликтът между Бъсеску и лидерите на Социал-либералния съюз. През лятото на 2012 година Антонеску и Понта направиха опит да отстранят от длъжност губещия популярност президент. Референдумът, в хода на който 87% подкрепиха оставката на президента, бе признат от Конституционния съд за несъстоял се, тъй като избирателната активност е била с 4% по-ниска от необходимата 50-процентна бариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай