Събота,

Румъния не иска дата за Шенген

От: Failed to load user -
3287
Румъния не иска дата за Шенген
A
A
A

Букурещ. Румънският премиер Виктор Понта даде да се разбере, че въпреки че страната му е готова да стане част от Шенген, вече не иска фиксирана дата за присъединяване. Изненадващото изявление Понта е направил на среща с министъра на вътрешните работи Раду Строе, който ще участва в срещата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщи румънската агенция Аджерпрес. Според дипломатически източници позицията на България по въпроса остава непроменена.

"Имате мандат от страна на правителството да кажете на всички наши европейски колеги, че сме перфектно подготвени за Шенген, че каквото зависеше от нас, бе направено и каквото зависи от тях, да го направят, когато искат. Вече не искаме дата, не искаме да ни се казва следващия път", каза Виктор Понта.

"Когато приключат всички техни национални избори, когато приключат всички проблеми, тогава ние сме готови и влизаме в Шенген", добавя той.

Формата, под която ще фигурира въпросът за присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство в дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде решена на срещата на Комитета на постоянните представители, която ще се проведе днес.

Източници от литовското председателство на ЕС отбелязват, че докато е очевидна липсата на единодушие между страните членки, няма да бъде предложено гласуване на решение.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички