Равен мач между Меркел и Щайнбрюк

Осмиват канцлера за колието - вместо немското сложила белгийско знаме

Равен мач между Меркел и Щайнбрюк  | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел и Пеер Щайнбрюк - основният й съперник в парламентарните избори на 22 септември, направиха реми в единствения тв дебат помежду си, съобщи Франс Прес.

Агенцията се позовава на проучванията на общественото мнение и политическите коментатори. 44% от участниците в експресно допитване на института "Форза" смятат, че консерваторката Меркел е спечелила дебата в неделя. 43% отреждат победа на социалдемократа Щайнбрюк. Според проучване на института "Инфратест димап", 49% от германците смятат, че победител е бил кандидатът на основната опозиционна сила, а 44% Меркел. Битката между двамата бе наблюдавана наживо по телевизията от 15 млн. души.

Меркел и Щайнбрюк се обявиха против участието на Германия във военна операция в Сирия. Канцлерът призова за колективен отговор от страна на ООН. Съперникът й каза, че ще съжалява много, ако САЩ нанесат военни удари без международен мандат. Щайнбрюк също така обвини Меркел, че е изцедила южноевропейските държави с наложените от нея строги мерки за икономии и нарече европейската стратегия на канцлера провал. Меркел отговори с усмивка, като му напомни, че е гласувал в парламента в подкрепа на всички мерки за преодоляване на икономическата криза в еврозоната.
Колието, с което се появи Меркел, пък предизвика още по-голям интерес сред германците. То бе в цветовете на флага на страната - черно, червено и златно. Отделните му елементи обаче бяха наредени като белгийското знаме - черно, златно, червено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай