Приключват две дела пред ЕСПЧ

Приключват две дела пред ЕСПЧ | StandartNews.com

Страсбург. Приятелско споразумение и едностранна декларация по две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека бяха одобрени в Министерски съвет.

Приятелското споразумение ще бъде сключено с Илия Даскалов, който претендира за нарушение на правото му да не бъде съден или наказван повторно за едно и също деяние. С акта държавата признава допуснатото нарушение и се съгласява да му заплати 3000 евро обезщетение.

Едностранна декларация ще бъде направена по жалбата на Елена Тодорова, която се оплаква от значителни забавяния в реституционното производство, което я поставя в състояние на несигурност по отношение на собствеността й. Предложеното от ЕСПЧ обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски по делото е 4000 евро.

Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай