Повдигнаха обвинения срещу членове на "Златна зора"

Повдигнаха обвинения срещу членове на "Златна зора" | StandartNews.com

Атина. Срещу лидерът на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" и още четирима депутати на партията бяха официално повдигнати обвинения в събота за участие в престъпна организация с намерение за извършване на престъпления, предаде Би Би Си.

Това става 11 дни след убийството на ляв активист и рапър от предполагаем член на "Златна зора", което разбуни духовете в Гърция. Арестите показват, че гръцкото правителство се опитва да смаже партията, известна с яростната си антиимигрантска позиция, отбелязва агенцията.

Задържани са лидерът на "Златна зора" Никос Михалолиакос, говорителят на партията Илиас Касидиарис, Йоанис Лагос, Никос Михос и Илиас Панайотарос. Издирва се още един парламентарист - Христос Папас, става ясно съобщение на прокуратурата.

Арестувани са още 15 души, включително 13 членове на "Златна зора" и двама полицаи. В най-скоро време те ще се явят пред прокурор и съдия следовател. Обвиненията срещу тях са същите. В съобщение на прокуратурата се казва, че задържаните и тези, които още се издирват, носят отговорност за убийства, нападения, експлозии и изнудване.

Говорителят на полицията Христос Пагонис каза пред журналисти, че контратеристичните части все още издирват 12 заподозрени, включително един депутат. При претърсването на дома на лидера на "Златна зора" са били иззети два пистолета, нерегистрирано оръжие, голям брой боеприпаси и над 43 000 евро в брой. Конфискувани са и компютри.

"Това е безпрецедентно бърза реакция срещу една неонацистка организация", заяви за Асошиейтед прес правителственият говорител Симос Кедикоглу, давайки да се разбере, че арестите са кулминацията на отдавна изработена стратегия за третиране на "Златна зора" като престъпна организация, а не политическа сила.

Министърът на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас сравни членовете на "Златна зора" с есесовците. "Държавата доказа, че не е безпомощна, когато става дума за организирано насилие. . . Гръцкото общество няма да толерира никакви щурмоваци", заяви той.

Правителството нареди да се разследва дейността на "Златна зора" след смъртта на рапъра Павлос Фисас, убит на 18 септември, от човек, обявил се за привърженик на партията.

По силата на гръцкото антитерористично законодателство участието в престъпна организация е тежко престъпление, за което депутатите от "Златна зора" може да бъдат съдени и без да има нужда да им се отнема депутатският имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай