Планират отнемането на имунитета на 6-ма от Златна зора

Планират отнемането на имунитета на 6-ма от Златна зора | StandartNews.com

Атина. Парламентарната комисия по етика излезе с предложението да бъде снет имунитета на 6 депутати от неонацистката партия "Златна зора", пишат гръцките вестници днес. Предложението бе прието единодушно, посочва вестник "Етнос".

За 3-ма от депутатите комисията иска снемане на имунитета заради това, че властите са повдигнали срещу тях обвинения за участие и ръководене на престъпна организация с цел подронване на престижа на държавата.

Аргументите за снемане на имунитета на други двама депутати, в това число и на Елени Зарулия, съпруга на лидера на "Златна зора", са свързани с обвинения за притежаване на незаконни муниции. Лидерът Никос Михалолиакос се намира сега в затвора в очакване на началото на процес срещу него, а при свиждане с него в чантата на Елени Зарулия е бил намерен патрон.

Шестият депутат от "Златна зора" е обвинен за това, че той и други двама са извършили нападение срещу кмета на Коринт. Вестник "Та неа" съобщава, че за следващата седмица е насрочено гласуване на предложението на етичната комисия за снемане на имунитета на шестимата депутати от неонацистката организация.

На 15-ти октомври пък се предвижда парламентът да гласува законодателна поправка за спиране на държавната субсидия за политически партии, обвинени в престъпни дейности. На базата на тази поправка се спира и държавната субсидия за "Златна зора".

Медиите поместват поредна социологическа анкета, регистрираща спад на рейтинга на Златна зора. Според тази анкета за "Златна зора" биха гласували 7.1%. В предишно допитване на агенция "Марк" този процент е бил 9.1 на сто. Неонацистите обаче продължават да са трета политическа сила след Нова демокрация и СИРИЗА. В проучванията разликата между тези две партии е минимална и варира в границите на един процент.

Според вестник "Елефтеротипия" неонацистката "Златна зора" е била тема и на разговорите на пристигналия вчера в Атина генерален секретар на НАТО с вицепремиера и външен министър Евангелос Венизелос. Дълг на всички европейци и на всички страни от НАТО е да защитават демократичните институции и правовата държава, казал по този повод Венизелос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай