Петък,

Планират отнемането на имунитета на 6-ма от Златна зора

От: Failed to load user -
2831
Планират отнемането на имунитета на 6-ма от Златна зора
A
A
A

Атина. Парламентарната комисия по етика излезе с предложението да бъде снет имунитета на 6 депутати от неонацистката партия "Златна зора", пишат гръцките вестници днес. Предложението бе прието единодушно, посочва вестник "Етнос".

За 3-ма от депутатите комисията иска снемане на имунитета заради това, че властите са повдигнали срещу тях обвинения за участие и ръководене на престъпна организация с цел подронване на престижа на държавата.

Аргументите за снемане на имунитета на други двама депутати, в това число и на Елени Зарулия, съпруга на лидера на "Златна зора", са свързани с обвинения за притежаване на незаконни муниции. Лидерът Никос Михалолиакос се намира сега в затвора в очакване на началото на процес срещу него, а при свиждане с него в чантата на Елени Зарулия е бил намерен патрон.

Шестият депутат от "Златна зора" е обвинен за това, че той и други двама са извършили нападение срещу кмета на Коринт. Вестник "Та неа" съобщава, че за следващата седмица е насрочено гласуване на предложението на етичната комисия за снемане на имунитета на шестимата депутати от неонацистката организация.

На 15-ти октомври пък се предвижда парламентът да гласува законодателна поправка за спиране на държавната субсидия за политически партии, обвинени в престъпни дейности. На базата на тази поправка се спира и държавната субсидия за "Златна зора".

Медиите поместват поредна социологическа анкета, регистрираща спад на рейтинга на Златна зора. Според тази анкета за "Златна зора" биха гласували 7.1%. В предишно допитване на агенция "Марк" този процент е бил 9.1 на сто. Неонацистите обаче продължават да са трета политическа сила след Нова демокрация и СИРИЗА. В проучванията разликата между тези две партии е минимална и варира в границите на един процент.

Според вестник "Елефтеротипия" неонацистката "Златна зора" е била тема и на разговорите на пристигналия вчера в Атина генерален секретар на НАТО с вицепремиера и външен министър Евангелос Венизелос. Дълг на всички европейци и на всички страни от НАТО е да защитават демократичните институции и правовата държава, казал по този повод Венизелос.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички