Пънкарите стават защитен от полицията вид в Манчестър

Пънкарите стават защитен от полицията вид в Манчестър | StandartNews.com

Манчестър. Полицията в британския град Манчестър обяви днес решението си да регистрира жалбите за насилие и агресия срещу членовете на субкултурните движения като пънкари, готове и други, в графата „престъпления провокирани от омраза, на основа раса, ксенофобия, религия, инвалидност или хомофобия”, съобщават медиите на Острова, предаде бТВ.

„Хората, които желаят да изразяват свободно своята културна идентичност, не трябва да се превръщат в мишени на престъпления от омраза”, цитира „Скай Нюз” изявлението на заместник-началника на полицията в Мачестър Гари Шуан.

„От април 2013 г. нататък полицията в Манчестър и региона (Greater Manchester Police) ще регистрира като престъпления, провокирани от омраза жалбите, свързани с алтернативните субкултури” , цитира АФП думите на говорител на регионалната полицейска служба.

Това решение е „част от усилията за по-добро разбиране на нещастията през които преминават жертвите на престъпления, извършени срещу тях заради външността им и предприемането на адекватни мерки”, допълва говорителят.

Това е първият случай, в който регионална полицейска служба във Великобритания или където и да по света, обявява намеренията си да защитава ексклузивно членовете на субкултурните общества като пънкари, готове и емо, последните две лесно разпознаваеми по предпочитанията си към черния цвят.

Международните наблюдатели припомнят, че докато готовете и емо-хората, не са отличават с ясна обществена позиция, членовете на пънк-движението, което черпи вдъхновение от теориите на анархистите, често пъти възприемат служителите на реда като „истинското лице на врага в корумпираното общество”. Най-разпространеният международен лозунг на движението е "А.С.А.В.", който неформално категоризира полицаите от цял свят.

Решението на полицията на Манчестър е в резултат на активната кампания на майката на момиче, пребито до смърт през 2007 г. , затова че се облича като гот. Убийците на Софи Ланкастър бяха осъдени през 2008 г., а родителите й основаха фондация на нейно име, за да помагат на жертвите на престъпления срещу членовете на субкултурните движения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай