Островът преговаря с ЕС страни за ограничен социален туризъм

Островът преговаря с ЕС страни за ограничен социален туризъм | StandartNews.com

Лондон. Министърът на труда и пенсиите на Великобритания Иън Дънкан Смит обяви, че страната води разговори с други правителства, за да бъде ограничен социалният туризъм в рамките на Европейския съюз.

Пред в-к „Сънди Таймс" той разясни, че в бъдеще мигрантите могат да чакат до две години, за да получават помощи за безработни в Обединеното кралство.

Социалният министър отбеляза още, че вече сътрудничи със своите колеги в Италия, Германия, Холандия и Финландия, за да бъде убеден Брюксел, че законите на ЕС трябва да бъдат променени. Според Иън Дънкан Смит тези държави също са загрижени от т.нар. „социален туризъм" и подкрепят идеята на Лондон той да бъде ограничен.

Мигрантите от ЕС трябва да покажат, че имат сериозно намерение да останат за по-дълго във Великобритания и с труда си да допринасят за нейното развитие, посочва министърът на труда и пенсиите.

„Когато стигнем до този момент... може да мине година, или две години преди да ви приемем като жител на Обединеното кралство и тогава ще се радваме да ви изплащаме обезщетения", казва Иън Дънкан Смит.

През декември, дни преди да паднат трудовите ограничения за българи и румънци, Великобритания побърза да промени правилата за достъп до социалната си система. От първи януари новопристигналите мигранти от евросъюза вече ще трябва да чакат три месеца преди да кандидатстват за помощи за безработни.

Правителството заяви, че преди искането им да бъде одобрено те ще бъдат подложени на по-строг изпит за жителство, който ще включва и владеенето на английски език.

Желанието на Лондон да ограничи свободното движение в Европейския съюз обаче среща твърд отпор от Брюксел. В интервю за радиото на БиБиСи еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че заради начина, по който води имиграционния дебат Великолритания рискува да изгуби приятели и да си създаде лош имидж в Европа.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък отбелязва, че свободното движение на хора е основополагащ принцип на евросъюза и той не подлежи на предоговаряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай