Оланд и Камерън не се разбраха за реформата в ЕС

Оланд и Камерън не се разбраха за реформата в ЕС | StandartNews.com

Лондон. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че от Европейският съюз не може да се очаква да "последва примера" на една държава, след преговори с Дейвид Камерън, предаде Би Би Си.

Той окачестви исканията на Камерън за промени в Договора на ЕС до 2017 г. като прелюдия към референдум за членството на Великобритания, което "не е приоритет за Франция за момента."

Камерън заяви, че е правителството му ще работи, за да промени отношенията на Великобритания с ЕС.

Оланд каза, че Франция иска еврозоната да бъде "по-добре координирана и по-добре интегрирана", но "ние смятаме, че преразглеждането на договора не е приоритет за момента".

Под натиска на евроскептиците в неговата Консервативна партия Камерън обеща да предоговори британското членство в ЕС и да подложи новите отношения на референдум до 2017 г., ако бъде преизбран през 2015 г.

По време на пресконференцията Камерън заяви: "Моята позиция абсолютно остава, че искаме да видим тези промени, искаме това предоговаряне... това предоговаряне ще включва елементи на промяна в договора".

Камерън похвали Оланд за неотдавна обявените му планове за увеличаване на инвестициите и за създаване на нови работни места във Франция. Премиерът визира плановете за намаляване на данъците за фирмите. Той подчерта, че това е правилният път за увеличаване на инвестициите и създаване на работни места.

Камерън припомни, че тези реформи, обявени от Оланд на 31 декември, ще са от полза и за Великобритания, която е търговски партньор на Франция, тъй като стотици британски фирми инвестират във Франция.

Двамата лидери изразиха на съвместната пресконференция надежда за възобновяване на диалога между управляващите и опозицията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай